Metro-portal.hr

objavljeno 13.08.2012. 18:18:00
LJETO STIŽE

Alternativna prva pomoć u ljetnoj sezoni

Kako ublažiti ubode insekata, opekline od sunca, modrice, pojsekotie i ogrebotine prirodnim sastojcima? Saznajte u nastavku

Neven je obavezan sastojak kućne prirodne ljekarne
Neven je obavezan sastojak kućne prirodne ljekarne (Wikipedia)

Ljeto je neslužbeno počelo, a to znači da je počela sezona aktivnosti na otvorenom koje mogu dovesti do posjekotina, ogrebotina, modrica, dehidracija i opeklina od sunca.

Posjekotine i ogrebotine - očistite ranu hladnom čistom vodom i blagim sapunom. Nanesite na nju zgnječene listove ili cvijet stolisnika kako biste zaustavili krvarenje. Ledeni oblog će smanjiti otekline i smanjiti bol.

Modrice - Planinska arnika je idealna za njih. Zgnječen cvijet nanesite eksterno na modricu i vrlo brzo će se smanjiti natečenost i diskoloracija. Jednu do dvije žličice cvijeta arnike prelijte s dva decilitra kipuće vode, pustite da odstoji poklopljeno 15 minuta uz povremeno miješanje, procijedite i koristite kao oblog.

Ugrizi/ubodi insekata - za ublažavanje ovih tegoba najbolji je oblog od nevena. U obložni sadržaj je najbolje dodati tri žličice sušenih cvjetova nevena koji su uronjeni u kipuću vodu. To će s lakoćom smanjit iritaciju i svrab. Druga alternativa su kapi ulja čajevca jer imaju antiseptička svojstva ili ulje lavande koje ublažava svrab.

Bršljan - najvažnija je prevencija. Ako ćete svjesno biti u području gdje ima bršljana ili ste došli u kontakt s njim, evo što učiniti u prvih deset minuta:

  • Medicinskim alkoholom trljate mjesto iritacije kako biste uklonili urushiol, kemikaliju koja izaziva osip
  • Temeljito isperite vodom ugroženo područje
  • Nešto kasnije, opet isperite vodom i blagim sapunom

 

Ako je prošlo više od deset minuta nakon prvog kontakta:

  • Pomiješajte jednu žličicu ulja čajevca sa šest žličica bademova ulja. Uzmite malo vate i njome mješavinu nanosite na ugroženo područje.

 

Iscrpljenost od vrućine i toplotni udar - do premorenosti dolazi kad osoba izgubi previše tekućine iz tijela preko znojenja. Tada dolazi do dehidracije, a tijelo se pregrijava. Toplotni udar je po život opasno medicinsko stanje koje rezultira prevelikom iscrpljenošću, a ako se ne liječi, tijelo gubi sposobnost hlađenja. Nikada nemojte podcjenjivati opasnost toplog ljetnog dana. Ako imate problema s tlakom i pijete lijekove za to, izbjegavajte kavu i druga pića s kofeinom jer to povećava rizik od dehidriranja. Najbolji lijek je prevencija.

Opekline od sunca - povećavaju rizik od dobivanja raka kože. Prevencija je iznimno važna. Koristite se kremama koje štite od štetnih sunčevih zraka. Ako vas sunce ipak opeče, evo kako možete napraviti sprj za ublažavanje posljedica:

  • 1,5 decilitar 100-postotnog ekstrakta aloa vere
  • 20 kapi eteričnog ulja lavande
  • 20 kapi eteričnog ulja čajevca
  • 20 kapi eteričnog ulja mente

 

Pomiješajte sve sastojke u sprej-boci i dobro protresite. Opeklo područje porpskajte nekoliko puta na dan: za ekstra rashlađujući učinak sprej držite u frižideru.

Savjeti za ljeto:

  • Pijte puno vode. Ako vježbate na otvorenom, potrebne su vam dvije litre.
  • Pijte kokosovu vodu kako biste prirodno nadomjestili elektrolite
  • Izbjegavajte vježbanje na otvorenom po najvećim vrućinama (najgore je između podneva i tri popodne)
  • Ohladite se u hladu nakon tjelesnih aktivnosti
  • Uvijek uz sebe imajte vode
  • Ako vam se djeca igraju vani, obavezno prekinite igru s vremena na vrijeme kako biste im dali vode
13.08.2012. 18:18:00
http://metro-portal.hr/alternativna-prva-pomoc-u-ljetnoj-sezoni/60324/