Metro-portal.hr

objavljeno 02.12.2008. 09:54:34
oetzi

Alpski čovjek je rane povijao mahovinom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Oetzi je imao mahovinu u želucu

Najpoznatija alpska mumija Oetzi, čovjek s ledenjaka, imao je u želucu različite vrste mahovine koju je rabio i kao zavoj za rane, otkrili su britanski znanstvenici.

Oetzi je mahovinom povijao rane, a neposredno uoči smrti prije 5000 godina pio je vodu u kojoj je također bilo mahovine.

Tragove mahovine pronašli su znanstvenici sa Sveučilišta u Glasgowu u Oetzijevu probavnom traktu. Rezultati istraživanja objavljeni su u prosinačkom izdanju časopisa "Vegetation History and Archaeobotany".

Znanstvenici pretpostavljaju da je Oetzi rane povijao mahovinom čiji su se ostatci zadržali na njegovim prstima. Kad je nakon toga jeo, mahovina je s hranom dospjela u njegov želudac.

Profesor James Dickson i njegovi kolege pronašli su šest različitih vrsta mahovine u probavnom traktu mumije s ledenjaka.

Mahovina nije jestiva i nema nikakvu hranjivu vrijednost.

Oetzi je umro prije otprilike 5000 godina u dobi oko 46 godina. Pogođen je strijelom, nakon čega je ubijen vjerojatno udarcem sjekirom.

Njegovo mumificirano tijelo pronađeno je 1991. u blizini austrijsko-talijanske granice i od 1998. izloženo je u Južnotirolskome arheološkom muzeju u Bolzanu. (hina/metro-portal)

02.12.2008. 09:54:34
http://metro-portal.hr/alpski-covjek-je-rane-povijao-mahovinom/13397/