Metro-portal.hr

objavljeno 19.07.2019. 18:01:00
ZAPAMTITE!

Alkohol je najgora droga

Pokazalo se da je alkohol daleko najštetniji sa 77 bodova, dok su ga slijedili kristalni metamfetamin sa 66 bodova, heroin (58) i fentanil (51)

Nema gore...
Nema gore... (Pixabay)

Alkohol će rijetko tko povezati s drogama, no istraživanje je pokazalo da alkohol među stanovnicima Australije uzrokuje veću štetu od kristalnog metamfetamina i heroina.

Ova prva takva studija u Australiji koju je financirala bolnica St. Vincent iz Melbournea, ispitala je 22 droge i mjerila rizik za pojedinca i štetu za društvo u cjelini.

U sklopu ove studije, 25 stručnjaka za zaštitu od narkotika, uključujući djelatnike hitnih službi, policajce, stručnjake za ovisnosti, liječnike i one koji rade u području socijalne skrbi, svrstali su droge na ljestvici od nula do sto, temeljem oštećenja koja uzrokuje među korisnicima.

Ispitali su i učinke lijekova na obitelji korisnika i širu zajednicu, poput nasilja, kriminala, nezaposlenosti, ekonomskih troškova i raspada veza.

Pokazalo se da je alkohol daleko najštetniji sa 77 bodova, dok su ga slijedili kristalni metamfetamin sa 66 bodova, heroin (58) i fentanil (51).

Vodeća znanstvenica Yvonne Bonomo izjavila je da svake godine gotovo 6000 Australaca umre od štetnih posljedica alkohola.

"To je jedna osoba u svakih 90 minuta. Ipak, više od polovice stanovnika Australije ne može potražiti pomoć koja im je potrebna zbog ovisnosti o alkoholu i drugim drogama", pojasnila je.

Bonomo dodaje da nema sumnje da kristalni metamfetamin i heroin uzrokuju štetu, ali opasni učinci alkohola se ne mogu zanemariti.

Potrošnja alkohola u australskoj zajednici procjenjuje se na 6,8 milijardi dolara godišnje u usporedbi s metamfetaminom u iznosu od pet milijardi dolara, otkrilo je istraživanje o štetnosti droga objavljeno u časopisu Journal of Psychopharmacology.

Alkohol se povezuje sa 60 bolesti, uključujući sedam oblika karcinoma, a odgovoran je i za depresiju i tjeskobu te bolesti mozga, piše The Sydney Morning Herald.

"Kad ljudi postanu ovisni o alkoholu, počinju gubiti sve opipljivo: posao, dom...", kaže Bonomo.

Znanstvenici su dodali da su žene najviše izložene riziku da ih napadnu partneri pod utjecajem alkohola, dok muškarci najčešće zadobiju ozljede od stranaca, prijatelja i kolega.

Djeca roditelja koji prekomjernu piju imaju dugotrajne traume koje utječu na njihov razvoj i psihičko zdravlje.

Stoga... ostavite se legalne droge!

19.07.2019. 18:01:00
http://metro-portal.hr/alkohol-je-najgora-droga/119630/