Metro-portal.hr

objavljeno 05.10.2011. 19:47:00
CAULERPA TAXIFOLIA

Alga ubojica nestaje iz Mediterana?

Nakon skoro trideset godina neuspješne borbe protiv opake alge, ona se počela povlačiti iz nepoznatog razloga

Caulerpa taxifolia

Neman se zove Caulerpa taxifolia. Stručnjaci su još davne 1984. počeli upozoravati javnost od jedne nove alge, otkrivene ispred obale Monaca. Alga "ubojica" u Sredozemlje je "uvezena" iz tropskih područja, brzo se počela širiti i u kratkom roku postala je "gora i od kakve naftne katastrofe".

Tim je riječima profesor Alexandre Meinesz iz LEML-a, laboratorija koji se bavi zaštitom okoliša Sredozemnog mora, upozoravao na opasnost od moguće ekološke katastrofe - i tvrdio da je borba protiv nadmoćnog, agresivnog neprijatelja bezizlazna.

No, taj se scenarij nije potvrdio. Na potpuno neobjašnjiv način od 2004. se kontinuirano i ekstremno smanjila količina "ubojica" u Mediteranu, potvrdio je Meinesz za agenciju dpa. Znanstvenici nemaju objašnjenja, nitko ne zna kako se to moglo dogoditi.

Sve mjere protiv alge "ubojice" u praksi nisu pokazale nikakav učinak. Protiv njih su se borili i ronioci, u more se bacalo i kemikalije, koristili su se elektrolitički postupci. Otrovna alga u svom novom životnom okružju nije imala čak ni prirodne neprijatelje. Pesmizam se širio, baš kao i bojazan da će "ubojica" uništiti brojne vrste u Sredozemnom moru.

I sad iznenađujuća vijest. Oprezni optimizam. Možda cijela priča oko "ubojice" i nije tako strašna. "Na nekim lokacijama je alga u potpunosti nestala, a na drugim između 50 i 80 posto", priča Meinesz. Izgleda da je priroda sam pronašla rješenje. Stručna objašnjenja (genetske promjene, razlike u temperaturi morske vode i slično) nisu se pokazala kao uvjerljiva.

Što se dogodilo?

Za kupače alga nije opasna. Na obalama Francuske, Italije, Hrvatske, Španjolske ili Turske ona se mjestimice širila poput zelenog tepiha. Čak i nakon dužih sušnih perioda na kopnu ne odumire, izuzetno je otporna. "Domaćim" algama i drugom morskom bilju je "krala" svjetlost i hranu - izgleda da je i za njih došao kraj patnjama.

Caulerpa taxifolia vjerojatno nikada neće u potpunosti nestati, smatra Meinesz. Alga se jednostavno dobro privikla na novo okružje. Trenutno znanstvenici traže odgovor na pitanej zbog čega "ubojica" nestaje? "To je zagonetka", priznao je i sugovornik agencije dpa - i upozorio da nije vrijeme za preuranjeno slavlje: "Mi ne znamo hoće li se alge oporaviti i ponovno odjednom proširiti!"

Opasna alga će po mišljenju Meinesza ostati neuračunljivi rizik i prijetnja ekološkom sustavu Mediterana. 65-godišnjak dodaje da Caulerpa taxifolia nije posljednji "napadač" koji dolazi iz nekog stranog podmorja. Globalizacija mora, porast broja stranih vrsta koje "uvoze" brodovi, jedostavno dovodi i do stalnih promjena u ekološkom sustavu.

I to u cijelom svijetu.

05.10.2011. 19:47:00
http://metro-portal.hr/alga-ubojica-nestaje-iz-mediterana/64019/