Metro-portal.hr

objavljeno 20.07.2018. 13:04:03
ŠTETA

Aleksandar Makedonski ipak nije u misterioznom sarkofagu

Sarkofag težak 30 tona najveći je ikad otkriven u gradu, što je pokrenulo priče u lokalnim i svjetkim meidjima da bi se moglo raditi o posljednjem počivalištu drevnog grčkog vladara

U sarkofagu su ostaci neke obitelji
U sarkofagu su ostaci neke obitelji (Twitter)

Egipatski arheolozi ugasili su svaku moguću nadu da su u nedavno otkrivenom sakofagu ostaci Aleksandra Velikog, zaključivši da se radi o mumijama troje članova "obične" obitelji.

Građevinski radnici prošlog su mjeseca slučajno nabasali na oko 2000 godina stari sarkofag od crnog granita, na gradilištu stambene zgrade u povijesnom sredozemnom gradu Aleksandriji.

Sarkofag težak 30 tona najveći je ikad otkriven u gradu, što je pokrenulo priče u lokalnim i svjetkim meidjima da bi se moglo raditi o posljednjem počivalištu drevnog grčkog vladara koji je 331. godine prije Krista osnovao grad koji do današnjih dana nosi njegovo ime.

Egipatsko ministarstvo za starine odmah je objavilo kako su male šanse da su te priče istinite, a u četvrtak ih je definitivno odbacilo.

Otkrili smo kosture troje ljudi i čini se da je riječ o obiteljskom grobu. Nažalost, mumije nisu baš u najboljem stanju i ostale su samo kosti, rekao je Mostafa Waziri, glavni tajnik ministarstva.

Grob Aleksandra Makedonskog, koji je umro 323. godine prije Krista u Babilonu, i dalje ostaje tajna.

Sarkofag iz Aleksandrije posljednje je u nizu zanimljivih arheoloških otkrića ove godine u Egiptu, među kojima je 4400 godina stari grob u Gizi i drevna nekropola u Minyi, južno od Kaira.

Otvaranje sarkofaga izazvao je u egipatskim medijima strah da bi se moglo ispuniti tisuću godina staro proročanstvo.

Otvorili smo ga i hvala Bogu, tama nije zavladala svijetom, kaže Waziri. Ja sam prvi provirio u sarkofag i evo me tu, pred vama, dodao je.

20.07.2018. 13:04:03
http://metro-portal.hr/aleksandar-makedonski-ipak-nije-u-misterioznom-sarkofagu/113325/