Metro-portal.hr

objavljeno 05.06.2016. 15:46:04
GROZNI PODACI

Alarmantan porast ekološkog kriminala

Ilegalna trgovina bjelokošću, nezakonito ribarenje, ilegalno odlaganje elektro-otpada - sve to mafija, teroristi i pobunjenici koriste kao izvore prihoda. Ukupna šteta je 2015. iznosila čak 230 milijardi eura!

Toksični otpad odlaže se svugdje
Toksični otpad odlaže se svugdje (Shutterstock)

Takozvani ekološki ili zeleni kriminal je svjetsko gospodarstvo 2015. godine stajao i do 258 milijardi dolara, što je otprilike 230 milijardi eura. To je povećanje od 26 posto u odnosu na 2014. godinu, javili su UNEP (Program Ujedinjenih naroda za okoliš) i Interpol.

Oko polovice tih kriminalnih djela se može pripisati ilegalnoj sječi šuma, kako se navodi, a oko četiri milijarde dolara (blizu 3,6 milijardi eura) štete je načinjeno protuzakonitim uklanjanjem električnog otpada. "Broj ekoloških zločina raste zabrinjavajućom brzinom", kaže šef Interpola Jürgen Stock i dodaje da složenost kriminalnih namjera od vlasti zahtijeva sveobuhvatan odgovor.

Eksploatacija zlata se koristi za pranje novca

U Kolumbiji se, na primjer, eksploatacija zlata koristi za pranje novca. U Africi se pobunjeničke organizacije i teroristi financiraju dijelom od trgovine bjelokošću. U proteklih deset godina je samo u Tanzaniji zbog toga svake godine ubijeno oko 3.000 slonova. U ekološki kriminal se ubraja i ilegalno ribarenje, kao i ilegalna trgovina sirovinama.

Time se ekološki kriminal, nakon trgovine drogama, krivotvorenja i trgovine ljudima, nalazi na četvrtom mjestu kriminalnih djelovanja na svijetu, kako se navodi u izvješću UNEP-a i Interpola. U usporedbi s tim, vrijednost ilegalne trgovine vatrenim oružjem godišnje iznosi (tek) oko tri milijarde dolara.

Slabo pravosuđe, slabe sigurnosne službe

Slabo državno pravosuđe i nedovoljno plaćene sigurnosne snage pogođenih zemalja uopće omogućuju pojavu kriminalnih mreža te pobunjeničkih i terorističkih organizacija koje djeluju po cijelom svijetu, navodi se dalje u tom izvješću. Osim toga, ilegalna trgovina šteti ekološkom sustavu i pospješuje izumiranje vrsta, navodi UNEP. Stoga ta UN-ova institucija i Interpol zahtijevaju hitno od država da ekološki kriminal shvate ozbiljno i da stvore resurse za borbu protiv te vrste kriminala.

Piše: Tagesschau.de/DW
05.06.2016. 15:46:04
http://metro-portal.hr/alarmantan-porast-ekoloskog-kriminala/98491/