Metro-portal.hr

objavljeno 20.01.2010. 14:21:50
AMERIČKI MINISTAR OBRANE:

Al Kaida želi zaratiti Indiju i Pakistan

U vrhu SAD-a smatraju kako Indija neće tolerirarti terorističke aktivnosti

Ministar obrane SAD-a Robert Gates uvjeren je da al Kaida želi isprovocirati Indiju i Pakistan
Ministar obrane SAD-a Robert Gates uvjeren je da al Kaida želi isprovocirati Indiju i Pakistan (Getty Images)
Terorističke grupe koje imaju baze u Pakistanu i u Afganistanu surađuju s Al-Kaidom i talibanima, nastojeći isprovocirati sukob između Indije i Pakistana, rekao je u srijedu američki ministar obrane Robert Gates.

On smatra da militantne grupe, poput pakistanske Laškar-e-Taibe (LeT), surađuju s Al-Kaidom s ciljem destabilizacije regije. Afganistansko-pakistanska granica sigurno je 'sklonište' za pripadnike Al-Kaide, rekao je Gates tijekom posjeta Indiji.

"Uz potporu Al-Kaide, kao krovne terorističke organizacije, sve ove grupe pokušavaju destabilizirati Afganistan i Pakistan, ali i ostatak regije, nastojeći možda isprovocirati i sukob između Indije i Pakistana nekim terorističkim činom", rekao je Gates, dodavši kako smatra da indijsko strpljenje možda i nije bezgranično.

"Indija je na terorističke napade u Mumbaiju reagirala iznimno suzdržano. No možda bismo trebali pretpostaviti da strpljenje vlasti te zemlje nije neograničeno, ako se dogodi još neki sličan napad", rekao je Gates, misleći na terorističke napade u studenome 2008., u kojima je smrtno stradalo 160 osoba, a odgovornima se smatraju pripadnici LeT-a. Gates, koji boravi u dvodnevnom posjetu Indiji, u srijedu se najvišim indijskim državnim čelnicima. (hina/metro-portal)

20.01.2010. 14:21:50
http://metro-portal.hr/al-kaida-zeli-zaratiti-indiju-i-pakistan/31064/