Metro-portal.hr

objavljeno 29.05.2010. 21:37:02
GRAĐANSKI AKTIVIZAM

Aktivisti za Varšavsku dobili nagradu GONG-a

Uz dodjelu nagrada GONG je u Vrgorcu organizirao i javni skup o problemu popisa birača

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)

Udruga GONG po prvi puta je dodijelila nagradu za razvoj demokracije i građanski aktivizam, a dobitnici su Srećko Sladoljev koji je progovorio o nepravilnostima u nabavi cjepiva protiv tzv. svinjske gripe te inicijativa Pravo na grad koja se zajedno sa Zelenom akcije zalaže za obranu javnih interesa u "slučaju Varšavska" u Zagrebu.

Uz dodjelu nagrada GONG je u Vrgorcu organizirao i javni skup o problemu popisa birača i novog Zakona o prebivalištu i boravištu građana koji je eskalirao nakon lokalnih izbora 2009.

Uz zamjenika gradonačelnika Vrgorca Željka Pervana na skupu su gostovali saborski zastupnik Ratko Gajica, zastupnik Parlamenta BiH Velimir Jukić, potpredsjednik Vijeća GONG-a i profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek, profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Josip Kregaru te aktivist i bloger Marko Rakar.

Na skupu je istaknuta potreba sređivanja evidencije prebivališta i donošenja kvalitetnog Zakona o prebivalištu kako bi se i popisi birača sredili. Na taj način bi se smanjila mogućnost za manipulacije na izborima, ali i onemogućilo biračima koji imaju fiktivna prebivališta da, primjerice, biraju gradonačelnika grada u kojem stvarno ne žive. Sređivanjem popisa birača pridonijelo bi se i podizanju povjerenju građana i javnosti u izborni proces, priopćeno je iz GONG-a.(hina/metro-portal)

29.05.2010. 21:37:02
http://metro-portal.hr/aktivisti-za-varsavsku-dobili-nagradu-gong-a/41264/