Metro-portal.hr

objavljeno 14.05.2010. 16:56:55
SUMNJIVI CILJEVI

Aktivisti performansom upozorili na štetna ulaganja EBRD-a

Odjeveni u rudarsku odjeću, aktivisti su simbolično ispustili 50 crnih balona s natpisom CO2 i tako EBRD-u poručili "Ugljen? Hvala, ne!"

(Mišo Lišanin/Cropix)

Tridesetak aktivista međunarodne mreže Bankwatch i hrvatske udruge za zaštitu okoliša Zelene akcije održali su danas kod Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu prosvjedni performans, kojim su željeli upozoriti građane na štetna ulaganja Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kojima se potiče eksploatacija i uporaba ugljena kao energenta.

Takva ulaganja u suprotnosti su s održivim razvojem i nisu u skladu s strateškim ciljem EBRD-a - borbe protiv klimatskih promjena, smatraju aktivisti koji su odjeveni u rudarsku odjeću simbolično ispustili 50 crnih balona s natpisom CO2 i na taj način još jednom EBRD-u poručili "Ugljen? Hvala, ne!".

Voditelj Energetskog programa Zelene akcije Toni Vidan novinarima je izjavio kako od EBRD-a očekuju da se zaista drži svoga službenog prioriteta. Istaknuo je da je EBRD u svoju strategiju djelovanja za Hrvatsku sasvim ispravno naveo kao prioritet u energetskom sektoru financiranje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Rekao je kako od EBRD-a očekuju da objasni hrvatskim političarima zašto je to dobro za Hrvatsku jer, na žalost, u ovom trenutku hrvatska vlada ima sasvim drukčije prioritete i želi poticati gradnju termoelektrane na ugljen ili možebitno čak nuklearne elektrane. "Mi to smatramo ne samo ekološki neprihvatljivim već i gospodarski štetnim za Hrvatsku", istaknuo je Vidan.

Piotr Trzaskowski iz međunarodne mreže Bankwatch istaknuo je da je akcija vezana uz Godišnju skupštinu EBRD-a koja je javna banka, odnosno njezini osnivači su vlade i ta banka bi trebala promicati u prvom redu javni interes i opće dobro.

"Na žalost, to nije uvijek tako, jer banka i dalje financira energetske projekte koji se temelje na uporabi ugljena, što je potpuno neprihvatljivo zbog onečišćenja okoliša i pogotovo klimatskih promjena", istaknuo je.

Naglasio je da je glavni Bankwatchov zahtjev da EBRD zaista počne prvenstveno financirati projekte u obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti. (hina/metro-portal)

14.05.2010. 16:56:55
http://metro-portal.hr/aktivisti-performansom-upozorili-na-stetna-ulaganja-ebrd-a/40038/