Metro-portal.hr

objavljeno 21.07.2010. 16:09:00
ZATIŠJE PRED BURU

Aktivisti ne odustaju od Bandićeva opoziva

VIDEO: Zelena akcija i pavo na grad preko ljeta nastavljaju s pravnim aktivnostima, dok će za masovne prosvjede pričekati jesen

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/CROPIX/Infopunkt.tv)

Čelnici Zelene akcije i Prava na grad Tomislav Tomašević i Teodor Celakoski danas su naglasili kako neće odustati od zahtjeva za raspisivanjem referenduma za opoziv gradonačelnika Milana Bandića što će tražiti od zagrebačke Gradske skupštine, a od hrvatske Vlade da Zakon o referendumu što prije uskladi s nedavno izmijenjenim Ustavom.

"Neodrživo je da za smjenu gradonačelnika treba puno više glasova nego za njegov izbor", kazao je Tomašević, dok je Celakoski ustvrdio kako je "došao kraj Bandićevom klijentelizmu i korupcijskoj vlasti" te da je "počeo proces 'debandićizacije'". S konferencije za novinare na Cvjetnom trgu, u blizini gradilišta rampe za podzemnu garažu u Varšavskoj, poručili su kako će tijekom ljeta udruge nastaviti s pravnim aktivnostima, dok će za masovne prosvjede pričekati jesen.

>> Gradska skupština zatražila Bandićevu ostavku i prekid radova u Varšavskoj

Ne raspiše li Gradska skupština referendum za smjenu gradonačelnika, imat će masovnu konfrontaciju građana, kazao je Celakoski, a Tomašević je napomenuo kako razmatraju mogućnost za širu društvenu platformu kako bi se lokalni referendum izjednačio s nacionalnim, no detaljnije o tome nije želio govoriti. Celakoski i Tomašević zadovoljni su zaključcima koje je o "slučaju Varšavska" jučer donijela Gradska skupština i smatraju ih važnima jer su "uzdigli" na političku razinu problem na kojeg udruge ukazuju već godinama i što su utvrdili da ne postoji potvrda glavnog projekta za Varšavsku 6 odnosno spoja podzemne garaže s ulazom.

>> Varšavska - neka se više nikad ne ponovi!

Dodaju, međutim, kako ni Zelena akcija niti Pravo na grad neće podržati niti jednog pojedinca ili političku opciju koji su počeli manipulirati njihovom pozicijom. Traže i da se što prije zaustave radovi u Varšavskoj koji su nastavljeni i danas smatrajući da koalicijska vlast u Gradskoj skupštini ima za to mogućnost budući da sada kontrolira i rad Zagrebačkog holdinga, a time i podružnice koje sudjeluju ili će sudjelovati u radovima poput "Zrinjevca", "Gradske plinare", "Vodovoda i odvodnje".

Komentirajući izjavu gradonačelnika Bandića da su prosvjedi u Varšavskoj "jogurt revolucija", Tomašević je kazao kako je to nastavak denuncijacije civilnog društva i građanskih akcija, baš kao i glasine da su prosvjednici plaćeni 30 kuna po satu prosvjeda. "Takve glasine da smo plaćenici su smiješne. Zelena akcija postoji više od 20 godina, dulje i od ove države, i dosad smo imali niz važnih projekta", kazao je Tomašević navodeći kako je sličnih podmetanja bilo i prije, kad su bile osnovane udruge "I mi imamo pravo na grad" i "Projekt Zagreb", pa su ubrzo "nestale".

Pohvalio se kako su kod zadnje akcije i prosvjeda zbog gradnje u Varšavskoj dobili od građana 50.000 kuna, za što postoje i računi. "Direktno smo financirani od građana i to je novost u hrvatskom društvu", dodao je. Stanar Varšavske ulice Tomislav Lauc izvijestio je novinare kako sve tužbe na upravnom sudu nisu riješene i najavio da će novu tužbu predati na Ustavni sud, a budu li trebali i na Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourg. (hina/metro-portal)

21.07.2010. 16:09:00
http://metro-portal.hr/aktivisti-ne-odustaju-od-bandiceva-opoziva/44899/