Metro-portal.hr

objavljeno 19.11.2010. 18:04:14
HRVATSKO POSLOVANJE

Akteri afere "Fimi media" napravili štetu veću od 80 milijuna kuna

Broj ljudi koji su izvlačili novac preko ''Fimi medije'' svakim danom raste, a sve zanima kad će se, i hoće li se uopće, doći i do samog vrha

Akteri afere
Akteri afere "Fimi media" napravili štetu veću od 80 milijuna kuna (Damir Krajač/Cropix)

Posljednjim proširenjem istrage u slučaju "Fimi media", iznos novca za koji su javna poduzeća i ministarstava oštećeni u jednoj od najvećih hrvatskih korupcijskih afera popeo se na više od 80 milijuna kuna. Za izvlačenje novca sada je osumnjičeno 13 osoba, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

No i nakon nekoliko proširenja istrage za najveću se štetu i dalje tereti bivši HDZ-ov rizničar i šef carine Mladen Barišić koji je preko tvrtke Nevenke Jurak navodno izvukao čak 40 milijuna kuna. On je i jedan od šestero osumnjičenih koji se još uvijek nalazi u istražnom zatvoru u Remetincu. Osim njega i Nevenke Jurak, u zatvoru su od sinoć Josip Sapunar, Zlatko Korpar, Mario Crnjak i Jurica Prskalo, uhićeni zbog sumnje da su preko ''Fimi medije'' HAC oštetili za 26 milijuna kuna.

Iako se u više navrata nagađalo da će Barišić i Jurak nakon svjedočenja biti pušteni da se brane sa slobode, na zagrebački Županijski sud još uvijek nije došao nikakav zahtjev USKOK-a da se održi ročište na kojemu bi se takva odluka mogla donijeti.

Uz pomoć marketinške agencije Nevenke Jurak novac su, prema sumnjama USKOK-a, izvlačili sadašnji i bivši čelnici HAC-a, Hrvatskih šuma, Hrvatske elektroprivrede, Hrvatske poštanske banke ali i nekih ministarstava.

Istrazi ove afere, kako se neslužbeno doznaje, na početku su najviše pomogli čelnici HEP-a i HPB-a Ivan Mravak i Josip Protega. Oni su se spominjali i kao osobe kojima je USKOK dao tzv. oprosnicu u istrazi ove afere, jer ih tereti u drugim slučajevima, gdje su navodno izravno odgovorni za štetu nanesenu tvrtkama kojima su upravljali.

Od čelnika javnih tvrtki o izvlačenju novca preko "Fimi medije" progovorio je i član uprave Hrvatskih šuma Darko Beuk, koji je pušten iz Remetinca samo dan prije nego što je u zatvor ušao Barišić. On je navodno posvjedočio da je sve radio po nalogu bivšeg premijera Ive Sanadera, kojega su u iskazima spomenuli i drugi svjedoci.

Sanader je javno negirao da mu je Barišić ili bilo tko drugi donosio novac te izjavio da ne zna ništa o financiranju svoje bivše stranke nezakonito stečenim novcem. Kako je riječ o tajnoj istrazi, nije moguće doznati je li i on uvršten na popis osumnjičenih u ovoj aferi ili ga USKOK planira ispitati kao svjedoka. (hina/metro-portal)

19.11.2010. 18:04:14
http://metro-portal.hr/akteri-afere-fimi-media-napravili-stetu-vecu-od-80-milijuna-kuna/51458/