Metro-portal.hr

objavljeno 08.05.2010. 13:11:00
MAGIČNO POVRĆE

Ako vas vježbanje umara, pijte sok od cikle

Nitrati koji se nalaze u soku od cikle smanjuju potrebu tijela za kisikom, zbog čega možemo vježbati čak 16 posto duže vremena

(Shutterstock)

Novo istraživanje pokazalo je da sok od cikle daje dodatnu snagu i potiče nas da više i jače vježbamo.

Studija Sveučilišta Exeter objavljena u 'Journal of Applied Physiology' navodi kako nitrati sadržani u soku od cikle smanjuju potrebu za kisikom, čime postajemo snažniji, a vježbanje nas manje umara, te na kraju možemo vježbati čak 16 posto duže vremena.

Znanstvenici su proučavali muškarce u dobi između 19 i 38 godina koji su dnevno pili 500 ml organskog soka od cikle, i to tijekom šest dana. Nakon toga su bili podvrgnuti nizu testiranja i tjelovježbi, uključujući i vožnju sobnog bicikla. Ista grupa muškaraca činila je i kontrolnu grupa koja je šest dana pila placebo sok od grožđica i također bila podvrgnuta istim testovima.

Rezultati su pokazali da je grupa koja je pila sok od cikle mogla u prosjeku biciklirati 11.25 minuta, što je 92 sekunde više od testiranja nakon lažnog soka.

Stručnjaci još ne znaju kako točno nitrati u soku od cikle potiču našu snagu, ali vjerojatno je to zato što se nitrati u tijelu pretvaraju u dušikov oksid, čime se smanjuje potreba za kisikom i naše tijelo postaje izdržljivije.

08.05.2010. 13:11:00
http://metro-portal.hr/ako-vas-vjezbanje-umara-pijte-sok-od-cikle/39539/