Metro-portal.hr

objavljeno 16.04.2010. 17:38:36
IZVANREDNO STANJE

Ako se slegnu, vulkanske čestice mogle bi štetiti zdravlju

Europska komisija istodobno poziva putnike da iskoriste svoja prava i traže naknadu jer ne mogu putovati

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)

Vulkanska erupcija na Islandu, koja je prekinula zračni promet u velikoj većini europskih gradova, mogla bi štetno utjecati i na dišni sustav ljudi, osobito u onih koji otprije muče dišne tegobe, poput astme, izvijestila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO još nije siguran koliko bi posljedice eurpcije mogle utjecati na zdravstveno stanje pojedinaca, no ako se oblaci prašine i dima slegnu, u mnogih bi mogli izazvati tegobe u dišnom sustavu, rekao je glasnogovornik agencije Daniel Epstein.

"Te sitne čestice mogle bi biti vrlo opasne za zdravlje, jer u trenutku kad se udahnu, mogu dosegnuti rubni dio bronhiola i pluća, što može biti osobito teško za osobe koje boluju od astme ili pate od drugih dišnih tegoba", kazao je Epstein.

"Za sada mogu reći da su vulkanski oblaci 'razblaženi' u atmosferi jer ih je raznio vjetar, što znači da je količina čestica koja stiže na tlo vrlo malena", izjavio je profesor respiratorne toksikologije na Sveučilištu u Edinburghu Ken Donaldson. On vjeruje da bi čestice mogle postati opasne za zdravlje pojedinaca kad se, odnosno ako se, slegnu na tlu. Upozorio je da su u rizičnim skupinama osobe s astmom i drugim dišnim tegobama, koje bi, budu li prisiljene izići vani u takvim uvjetima, trebale nositi zaštitne maske, a astmatičarima bi bilo preporučljivo da se neko vrijeme zadrže u zatvorenim prostorima.

Vulkanski pepeo će puno koštati

Oblak vulkanskog pepela koji je prisilio zemlje diljem Europe da zatvore svoje zračne prostore vrlo će vjerojatno zrakoplovnu industriju dnevno stajati više od 100 milijuna eura, objavilo je u petak udruženje europskih zračnih prijevoznika (AEA).

Stotine tisuće putnika koji su namjeravali putovati zrakoplovom zaglibili su u zračnim lukama pred vikend koji označava kraj uskrsnih blagdana u većem dijelu Europe.

Zrakoplovne tvrtke kojima su trebali putovati zakonski su dužne pobrinuti se za putnike.

"U jednom normalnom danu naše članice očekivale bi prihode u visini 200 milijuna eura. Prema najnovijim podacima Europske agencije za nadzor zračnog prometa Eurocontrol očekuje se da će u petak biti otkazano 60 posto letova unutar Europe", kazao je David Henderson, menadžer za informacije pri AEA-u.

Prema tim izračunima, europske zrakoplovne tvrtke vjerojatno će samo u petak izgubiti nekih 120 milijuna eura prihoda.

Henderson je ipak istaknuo da će izračun konačnog troška biti daleko složeniji, budući da su zrakoplovne kompanije također dužne pobrinuti se za putnike koji su zaglavili u tranzitu. "Počeli smo dobivati izvješća naših članova o velikim troškovima koje snose za zbrinjavanje putnika u hotelima", kazao je on.

Europska komisija pozvala je, pak, putnike čiji zrakoplovi nisu poletjeli da iskoriste svoja prava koja im osiguravaju europski propisi i da traže naknadu, iako je riječ o izvanrednim okolnostima.

"Potičimo ljude da se bore za svoja prava i ako ne budu ispunjena, da podnesu tužbu", izjavila je glasnogovornica Komisije za promet Helen Kearns. "Europljani imaju najveća prava na svijetu i trebaju na njima inzistirati čak i ovim izvanrednim okolnostima", dodala je.

Europski propisi predviđaju da putnici u slučajevima otkazivanja ili kašnjenja leta imaju pravo na piće, hranu, smještaj, novčanu naknadu ili im se treba omogućiti prijevoz nekom drugom rutom ili drugim prijevoznim sredstvima.

U ovom slučaju, to mogu tražiti samo od europskih prijevoznika. Tako putnici iz Sjedinjenih Država čiji je let prema Europi otkazan mogu tražiti naknadu ako su izabrali europskog prijevoznika, ali ne i ako je riječ o nekoj američkoj zračnoj tvrtki.

"To ne znači da američke tvrtke neće nešto ponuditi, ali po američkom zakonima to nisu dužne", rekla je glasnogovornica Helen Kearns. (hina/metro-portal)

16.04.2010. 17:38:36
http://metro-portal.hr/ako-se-slegnu-vulkanske-cestice-mogle-bi-stetiti-zdravlju/38026/