Metro-portal.hr

objavljeno 18.12.2009. 09:20:37
PAD VLADE?

Ako se Sanader vrati, HSLS i SDSS napuštaju vladajuću koaliciju

HDZ-ovi koalicijski partneri HSLS i SDSS ne žele da Sanader ponovno dobije bilo kakav politički utjecaj, pa bi u slučaju njegovog povratka mogli napustiti Vladu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/CROPIX)

Vijest o mogućem povratku bivšeg premijera Ive Sanadera u saborske klupe, a to znači i u aktivnu politiku, nije dobro primljena među HDZ-ovim koalicijskim partnerima.  Kako prenosi Jutarnji list, dio njih spreman je čak napustiti vladajuću koaliciju u slučaju da se Sanader ponovno uključi u političko odlučivanje.

Tome se najviše protive u HSLS-u i SDSS-u dok su reakcije HSS-ovih čelnika za sada suzdržane. ˝Bilo kakav oblik političkog utjecaja Ive Sanadera na donošenje odluka posve je neprihvatljiv, jednako kao što nam je neprihvatljiva i mogućnost da Sanader preuzme neku od saborskih dužnost˝, izjavio je visoki dužnosnik HSLS-a. A kako se navodi, novi šef HSLS-a Darinko Kosor već je najavio razgovor s premijerkom Kosor o toj temi te da će i njoj bez uvijanja prenijeti kako Sanader više ne može sudjelovati u političkom odlučivanju.

Čelnik SDSS-a Milorad Pupovac nada se, kako je rekao, da je Sanaderov povratak u politiku još uvijek samo u sferi nagađanja, a ne u ozbiljnim političkim planovima. ˝Smatram da politički potresi u HDZ-u nisu dobrodošli i naš je primarni interes da se to izbjegne. A ukoliko će biti pokušaja destabiliziranja Vlade i premijerke Jadranke Kosor, SDSS će joj sigurno pomoći da se ti pokušaji zaustave i eliminiraju˝, riječi su Milorada Pupovca iz kojih se lako može iščitati da bi u toj stranci Sanaderov povratak u politiku doživjeli kao pokušaj destabilizacije Vlade.

˝Ne vjerujem da će se Sanader vratiti, barem ne sada˝,  rekao je jučer predsjednik HSS-a Josip Friščić. A na pitanje kako će njegova stranka reagirati u tom slučaju, Friščić je izbjegao jasan odgovor. ˝To je njegova stvar i osobna procjena, ovisno o političkoj situaciji˝,  dodao je šef HSS-a.

18.12.2009. 09:20:37
http://metro-portal.hr/ako-se-sanader-vrati-hsls-i-sdss-napustaju-vladajucu-koaliciju/28838/