Metro-portal.hr

objavljeno 28.09.2010. 12:02:53
MAHMUD ABAS

Ako se naseljavanje produži, bit ćemo prisiljeni prekinuti pregovore

Palestinski predsjednik želi da Izrael poštuje moratorij o naseljavanju "dok traju mirovni pregovori"

Abas
Abas (Getty Images)

"Tražimo moratorij dok traju pregovori jer dok ima pregovora, ima nade", kazao je. Na konferenciji za tisak u ponedjeljak s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem Mahmud Abas izrazio je želju da izraelski premijer Benjamin Netanyahu "produži za tri ili četiri mjeseca" moratorij na naseljavanje na Zapadnoj obali.

Izgradnja je nastavljena u naseljima Zapadne obale u ponedjeljak nakon isteka 10-mjesečnog moratorija za koji su Izraelci odlučili da ga neće produžiti. No, Palestinci se suzdržavaju od odgovora o budućnosti mirovnih pregovora do sastanka Arapske lige predviđenog za 4. listopada.

"Ne želimo prekinuti pregovore ali ako se naseljavanje produži, bit ćemo na to prisiljeni", ponovio je u utorak palestinski predsjednik. Netanyahu "mora znati da je mir važniji od naseljavanja", naglasio je on.

"Mirovni proces je povijesna prilika, ne znam kad će se ukazati", dodao je on, izrazivši "zabrinutost". Abas je također zaželio da se EU, prvi financijski dobavljač Palestinske samouprave, pridruži mirovnim pregovorima, kao što je to zatražio i Nicolas Sarkozy. (hina/metro-portal)

28.09.2010. 12:02:53
http://metro-portal.hr/ako-se-naseljavanje-produzi-bit-cemo-prisiljeni-prekinuti-pregovore/48837/