Metro-portal.hr

objavljeno 03.11.2008. 10:07:56
rušenje barijera

Ako Obama pobijedi, Chavez spreman surađivati

Počinju promjene...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez, jedan od najžešćih protivnika američke politike, izjavio je da je spreman na razgovore s Barackom Obamom ako demokratski kandidat u utorak pobijedi na predsjedničkim izborima.

U svom televizijskom obraćanju u nedjelju Chavez je kazao da očekuje izbornu pobjedu "crnog čovjeka" te izrazio nadu da će se dolaskom Obame na vlast popraviti odnosi SAD-a i Venezuele.

"Nadamo se da ćemo s Obamom ući u novu fazu", kazao je Chavez ističući da su osnosi te svjetske super sile i Venezuele, najveće južnoameričke izvoznice nafte, trenutno na najnižem stupnju posljednjih godina.

"Spreman sam sjesti i razgovarati. Nadam se da to možemo te da ćemo ući u novu fazu"Chavez

Sredinom rujna Venezulela i SAD prekinule su diplomatske odnose, nakon što je Chavez zatražio od američkog veleposlanika u Caracasu da u roku od 72 sata napusti njegovu zemlju. Chavez je protjerivanje veleposlanika opravdao solidarnošću s Bolivijom, optuživši SAD da potiču prosvjede protiv vlade njegova ljevičarskog saveznika, predsjednika Eva Moralesa.

Najavio je i da diplomatske odnose sa SAD-om neće vratiti na razinu veleposlanika sve dok predsjednik George W. Bush ne napusti Bijelu kuću u siječnju iduće godine.

Demokratski predsjednički kandidat Obama najavio je da će nakon izborne pobjede biti otvoren za dijalog s Chavezom, dok ga je republikanski kandidat McCain nazvao diktatorom.

Chavez je u svom nedjeljnom govoru kazao da od Obame, kao budućeg predsjednika, neće tražiti da postane revolucionar ili socijalist, već samo da ima dovoljno veličine i snage za "vrijeme u kojem se svijet nalazi". (hina/metro-portal)

03.11.2008. 10:07:56
http://metro-portal.hr/ako-obama-pobijedi-chavez-spreman-suradjivati/12839/