Metro-portal.hr

objavljeno 11.04.2011. 18:50:00
POSLOVNO PREŽIVLJAVANJE

Ako je ženi žena šef, male su šanse da će dobiti promaknuće

Muškarci koji su podređeni šefici dobivaju više mentorske pozornosti i profesionalne podrške nego kolegice

Šefice više potpore daju muškarcima nego drugim ženama
Šefice više potpore daju muškarcima nego drugim ženama (photostock/FreeDigitalPhotos)

U slučaju da za nadređenog ima osobu ženskog spola, prosječna žena radnica ima manje šansi da dobije promaknuće, naročito u poslovnom svijetu u kojem dominiraju muškarci. Iako se na prvu čini logičnim da žena ide ženi na ruku, novo istraživanje pokazalo je da one žene koje uspiju doći do rukovodećih položaja radije pomažu muškarcima da napreduju u karijeri nego drugim ženama.

Muškarci koji su podređeni šefici dobivaju više mentorske pozornosti i podrške nego kolegice. Prema mišljenju psihologa sa Sveučilišta Cincinnati, žene nadređeni su sklonije tome da drugim ženama otežaju napredovanje u karijeri nego da im pomognu u napredovanju. psiholozi misle da se ne radi samo o eliminiranju konkurencije već i o potrebi da se žena šefica što bolje uklopi u „muški svijet". Rezultat te želje je davanje veće podrške i više savjeta podređenim muškarcima.

Istraživač David Maume, kako piše Daily Mail, izjavio je da je velik broj popularnih istraživanja koji potvrđuju da su žene bolje menadžerice jer pružaju više podrške podređenima, pravedno i pravilno delegiraju zadatke i potpomažu razvitak karijera svih koji rade za njih. Međutim, u ovom istraživanju pokazalo se da su među podređenima muškarci ti koji dobivaju najviše pozornosti od strane nadređenih žena i upravo zato muškarci imaju više optimizma i vjere da će im karijera krenuti uzlaznom putanjom. Maume upozorava kako bi sve žene koje misle da će im biti lakše u poslovnom svijetu ako za nadređenog imaju pripadnicu ženskog spola mogle ostati poprilično razočarane. Zaključci iz istraživanja doneseni su na temelju odgovora na anketna pitanja koje je dalo preko 2.000 zaposlenika iz SAD-a, a objavljeni su u časopisu Istraživanje društvene znanosti (Social Science Research).

11.04.2011. 18:50:00
http://metro-portal.hr/ako-je-zeni-zena-sefica-male-su-sanse-da-ce-dobiti-promaknuce/57611/