Metro-portal.hr

objavljeno 30.04.2012. 08:47:31
UPOZORENJE GRAĐANIMA

Ako idete u prirodu pazite na zmije

U slučaju susreta sa zmijom, najbolje je pokušati ju zaobići ili zaplašiti udarcima nogom o tlo i pustiti da se makne

Fotografija vijesti

Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP) objavio je upozorenje građanima koji izlaze u prirodu, kako s toplijim vremenom zmije počinju izlaziti iz zimskog mirovanja te savjetuje da je u slučaju susreta sa zmijom najbolje ju pokušati zaobići ili zaplašiti udarcima nogom o tlo i pustiti da se makne, javlja Hina.

"U proljetnom razdoblju zmije se okupljaju u veće skupine i vrlo su aktivne te ih ljudi češće i viđaju. Iako se radi o posve prirodnoj povećanoj aktivnosti, česte su dojave i pritužbe o čudnim najezdama zmija", navodi Državni zavod za zaštitu prirode na interntskim stranicama.

U Hrvatskoj živi 15 vrsta zmija, od kojih su samo tri otrovnice - poskok, riđovka i planinski žutokrug, dok je preostalih 12 neotrovno i neopasno. Sve vrste su zaštićene Zakonom o zaštiti prirode pa ih se ne smije namjerno ozljeđivati i ubijati. Zabranjeno je i njihovo uznemirivanje, hvatanje i držanje u zatočeništvu.

Više detalja o tim životinjama građani mogu dobiti tijekom akcije "Zmije u Hrvatskoj" 8. i 9. svibnja u kojoj će stručni suradnici DZZP-a od 9 do 15 sati odgovarati na sve upite, a građani mogu u prostorijama Zavoda dobiti i promotivnu brošuru i postere iz serije "Zmije u Hrvatskoj".

Državni zavod za zaštitu prirode također upozorava kako prilikom posjeta prirodi treba nositi duge hlače i više cipele kako bi se noge zaštitile od ugriza, treba paziti kuda se staje te provjeriti mjesto na koje se želi sjesti.

U slučaju susreta sa zmijom, najbolje je pokušati ju zaobići ili zaplašiti udarcima nogom o tlo i pustiti da se makne. Zmije nemaju vanjskih slušnih organa pa slabo čuju zvukove koji se šire zrakom, no zato preko kostiju donje čeljusti vrlo dobro osjećaju vibracije tla te ih udaranje u tlo plaši.

U slučaju otrovnog zmijskog ugriza, upozorava Zavod, zmiju ne treba pokušati ubiti ili uhvatiti, kako bi se odnijela liječniku, jer bi pri tome mogla ponovno nekoga ugristi. Liječnici vrlo dobro znaju prepoznati ugriz otrovnice, a točno određivanje vrste nije potrebno jer se za ugrize svih triju naših otrovnica primjenjuje isti protuotrov.

Osoba koju je ugrizla zmija trebala bi se smiriti te ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkiva te ranu pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova. Dobro bi bilo očistiti ranu i imobilizirati ekstremitet koji je zadobio ugriz pomoću nekog čvrstog predmeta i zavoja, a osobu treba što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove.

30.04.2012. 08:47:31
http://metro-portal.hr/ako-idete-u-prirodu-pazite-na-zmije/70531/