Metro-portal.hr

objavljeno 15.11.2010. 07:00:00
TEŠKE POSLJEDICE

Akne mogu potaknuti na samoubojstvo

Osobe koje imaju ozbiljan problem s aknama liječe se izotretinoinom koji je u nekim slučajevima povezan s depresijom

Akne mogu potaknuti na samoubojstvo
Akne mogu potaknuti na samoubojstvo (Dreamstime)

Akne su velik problem mnogim tinejdžerima, ali mogu imati mnogo ozbiljnije posljedice od lošeg tena. Naime, istraživanje provedeno na Institutu Karolinska u Švedskoj i objavljeno u časopisu British Medical Journal pokazalo je da su osobe koje imaju ozbiljnih problema s aknama pod većim rizikom da pokušaju počiniti samoubojstvo.

Još od 80-ih godina prošlog stoljeća ozbiljni problemi s aknama liječe se izotretinoinom. Terapija može biti učinkovita, ali također se u nekim slučajevima povezuje s depresijom i suicidalnim ponašanjem.

>> Akne će se liječiti nano bombama kokosovog ulja

Zato su švedski znanstvenici proveli istraživanje među 5.756 osoba kojima je prepisan izotretinoin u razdoblju od 1980. do 1989. godine. Analizirali su podatke o pokušajima samoubojstva prije, tijekom i nakon terapije. Podaci su pokazali da je među pacijentima bilo 128 osoba koji s primljeni u bolnicu zbog pokušaja samoubojstva.

Autori studije na čelu s dr. Anders Sundstrom napominju da pokušaj samoubojstva nije čest događaj (pokušaji samoubojstva na ovaj broj pacijenata trebali bi biti rjeđi), što govori da je izotretinoin razlog povećanju rizika. Zaključuju da je vrlo važno pratiti psihijatrijski status takvih pacijenata, i to ne samo tijekom terapije, već i barem godinu dana nakon prestanka.

15.11.2010. 07:00:00
http://metro-portal.hr/akne-mogu-potaknuti-na-samoubojstvo/51202/