Metro-portal.hr

objavljeno 15.09.2010. 13:12:07
PRIDRUŽITE SE

Akcija Sportom mijenjamo dijabetes u subotu na Jarunu

Središnji događaj akcije Sportom mijenjamo dijabetes je podnevna utrka oko jarunskog jezera u dužini od 6.500 metara

(Wikipedia)

"Sportom mijenjamo dijabetes", naziv je sportsko-zabavne akcije koja će se ove subote od 9 do 14 sati održati na Jarunu, a cilj joj je povećati svijest o važnosti redovnim tjelesnih aktivnosti radi prevencije šećerne bolesti te potrebi što većeg uključivanja mladih u rad sportskih klubova.

Akciju, kojoj je središnji događaj podnevna utrka oko jarunskog jezera u dužini od 6.500 metara, organiziraju Tvrtka Novo Nordisk Hrvatska i gradski uredi za zdravstvo i branitelje te za obrazovanje, kulturu i šport. Za pobjednike u pojedinim kategorijama najavljene su bogate novčane nagrade koje se kreću od 500 do 4.000 kuna.

Direktor Novo Nordiska Drago Vuina kazao je da je njegova tvrtka ove godine zagrebačkim sportskim klubovima donirala 300 tisuća kuna koje će klubovi utrošiti na povećanje broja djece osnovnih škola koja se redovito bave sportom.

Osim sportskog i zabavnog programa, u suradnji sa stručnim društvima i udrugama bolesnika, građani će se moći posavjetovati s liječnicima internistima, izmjeriti razinu šećera i glikoliziranog hemoglobina u krvi te indeks tjelesne mase, dok su za djecu su organizirane sportske radionice.

Dijabetes je bolest koja se naziva tihim ubojicom jer od nje može oboljeti svatko a da to i ne zna. U Hrvatskoj je danas više od 180 tisuća dijabetičara no ukupan broj je, prema procjenama stručnjaka, veći i od 300.000. Troškovi liječenja dijabetesa stalno rastu, a smatra se da će direktni troškovi liječenja do 2025. godine u zemljama s visokom pojavnošću bolesti narasti na 40 posto zdravstvenog proračuna.(hina/metro-portal)

15.09.2010. 13:12:07
http://metro-portal.hr/akcija-sportom-mijenjamo-dijabetes-u-subotu-na-jarunu/48001/