Metro-portal.hr

objavljeno 22.01.2019. 13:03:00
MMMM

Ajurvedska detoksikacija za ravnotežu tijela i uma

Vrijeme između zime i proljeća idealno je za čišćenje organizma, a u Termama Laško čekaju vas ajurvedski detoksikacijski vikendi gdje konačno možete naučiti kako postići balans uma i tijela

Dođite u Terme Laško
Dođite u Terme Laško (Terme Laško)

Pogrešna identifikacija intelekta s "ja" i "moje", zloupotreba ljudskih osjetila za užitke, želje, pohlepu i sebičnost, nemogućnost prilagođavanja sezonskim promjenama u prirodi. Prema Ajurvedi, ovo su tri glavna uzroka bolesti, stresa, slabljenja probave i neravnoteže cjelokupnog organizma.

Panchakarma je naziv procesa čišćenja u Ajurvedi, oslobađanja organizma od nečistoća i uma od negativnosti, jačanja imuniteta i revitalizacije tijela. Teško da ovih dana niste razmišljali o detoksikaciji i vjerojatno pročitali mnoštvo različitih pristupa i preporuka. U Termama Laško od 2012. djeluje Thermana & Veda Ayurveda Centar Laško, gdje gosti mogu uživati u raznim tretmanima za zdravlje i ljepotu, uključujući i ajurvedske detox vikende. Novi pristup, dubinsko promišljanje o sebi, tim stručnjaka iz Indije, balansirana prehrana, revitalizirajući tretmani, tečaj joge... otvorit će vam sasvim nove vidike. Program uključuje smještaj i detoksikacijski ajurvedski doručak i večeru, pijenje ljekovite termalne vode, čajeva i napitka od đumbira, neograničen ulaz u bazene i Sauna Centar, pregled kod ajurvedskog liječnika te programe animacije, opuštanja i rekreacije.

Pripremite se za detoksikacijski vikend u Termama Laško uz ajurvedske tips & tricks:

Izbjegavajte hranu koja proizvodi amu

Ama je ljepljiva toksična tvar. Neekološka hrana, genetski modificirana hrana, hrana uzgojena kemikalijama, pesticidima i kemijskim gnojivima te hrana s kemijskim aditivima proizvode amu, unose toksine u tijelo i zbunjuju prirodnu "inteligenciju" probavnog sustava i stoga ih treba izbjegavati.

Izbjegavajte tešku i sirovu hranu

Izbjegavajte teške mliječne proizvode, namirnice koje su pržene ili masne, sirovu hranu bilo koje vrste, teške deserte i namirnice koje sadrže rafinirani šećer i med. Izbjegavajte kvasac i fermentiranu hranu.

Jedite hranu koja reducira amu

Uživajte u vegetarijanskoj hrani koja je lagana, topla, kuhana i lako probavljiva. Idealne su svježe pripremljene lagane juhe i organsko povrće kuhano sa začinima i žitarice. Što se tiče voća, jedite kuhane suhe šljive i smokve za doručak zajedno s pirjanom jabukom ili kruškom. Jedite puno kuhanog lisnatog povrća - kelj i kupus jako su od pomoći. Preporučuju se lagane, ali hranjive cjelovite žitarice kao što su kvinoja, ječam, amarant i riža u manjim količinama. Kanji, tekućina nastala kuhanjem riže s puno vode, izvrstan je topli napitak i koristan za ispiranje toksina iz tijela kroz urin. Začini poput đumbira, kurkume, korijandera, komorača i piskavice pomažu u otvaranju kanala tijela i ispiranju toksina preko kože, mokraćnog sustava, debelog crijeva i jetre. Pijte puno tople vode tijekom dana jer pomaže u ispiranju toksina iz tijela kroz urin.

Ajurvedski čaj za detoksikaciju

Sastojci

Dvije litre vode

1/4 čajne žlice sjemenki kumina

1/2 čajne žlice sjemenki korijandera

1/2 čajne žlice sjemenki komorača

Upute:

Prokuhajte ujutro dvije litre vode i dodajte sjemenke. Neka odstoji deset minuta u poklopljenoj posudi. Procijedite i pijuckajte tijekom dana.

22.01.2019. 13:03:00
http://metro-portal.hr/ajurvedska-detoksikacija-za-ravnotezu-tijela-i-uma/116539/