Metro-portal.hr

objavljeno 29.05.2008. 00:06:13

AI: Svjetski čelnici trebaju se ispričati

Izvješće Amnesty Internationala o ljudskim pravima u svijetu

Fotografija vijesti

Amnesty International zatražio je u srijedu od svjetskih čelnika da se ispričaju za šest desetljeća nepoštivanja ljudskih prava i ponovno se obavežu na ostvarivanje konkretnih poboljšanja.

Izvještaj Amnesty Internationala pokazuje da šezdeset godina nakon što je UN usvojio Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima ljudi još uvijek bivaju mučeni ili zlostavljani u najmanje 81 zemlji, suočeni s nepoštenim suđenjima u najmanje 54 zemlje, a nemaju slobodu govora u najmanje 77 zemalja

- Žarišta kršenja ljudskih prava u Darfuru, Zimbabveu, Gazi, Iraku i Mijanmaru zahtijevaju hitnu akciju. Godina 2008. predstavlja jedinstvenu priliku da novi vođe koji dolaze na vlast i zemlje koje se pojavljuju na svjetskoj pozornici postave nove smjernice i odbace kratkovidne politike i prakse koje su posljednjih godina učinile svijet opasnijim i podijeljenim mjestom - izjavila je Irene Khan, glavna tajnica Amnesty Internationala pri objavljivanju Izvještaja ‘Stanje ljudskih prava u svijetu 2008.’.

“Svjetski su vođe u stanju poricanja, ali njihovo nedjelovanje ima visoku cijenu.”
Irene Khan
glavna tajnica Amnesty Internationala

U izvještaju se navodi da Kina mora ispuniti obećanja vezana uz ljudska prava koja je dala kada je dobila organizaciju Olimpijskih igara i dopustiti slobodu govora i tiska te ukinuti ‘preodgoj radom’.

Sjedinjene Države moraju zatvoriti logor u Guantanamu i tajne centre zatočenja, suditi zatvorenicima u skladu sa standardima poštenog suđenja ili ih osloboditi i odlučno odbaciti mučenje i zlostavljanje.

Rusija mora pokazati veću toleranciju prema političkom neslaganju, a nikakvu prema nekažnjivosti za zloupotrebe ljudskih prava u Čečeniji.

Europska unija mora istražiti sudjelovanje svojih članica u transportima osumnjičenika za terorizam i postaviti jednake standarde ljudskih prava za svoje članice kao i za ostale zemlje. (METRO) 

29.05.2008. 00:06:13
http://metro-portal.hr/ai-svjetski-celnici-trebaju-se-ispricati/7885/