Metro-portal.hr

objavljeno 04.04.2011. 22:57:00
CIONISTIČKI REŽIM

Ahmadinedžad: Zapad zbog Izraela potiče nerede na Bliskom istoku

Iako je ugušio vlastite oporbene prosvjede, Iran podupire ustanke u regiji, pogotovo u Siriji

Ahmadinedžad
Ahmadinedžad (Getty Images)

Zapad potiče nerede u Siriji i diljem arapskoga Bliskog istoka, ne bi li tako učvrstio položaj Izraela, smatra iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, prenosi Hina.

Iran je ugušio vlastite oporbene prosvjede, a pozdravlja ustanke u regiji kao "islamsko buđenje" protiv despotskih vladara. No Ahmadinedžad optužuje svoga najvećeg neprijatelja Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje da kuju urotu i da su izdvojile teheranskog saveznika Siriju koju potresaju protuvladini prosvjedi.

"Oni žele spasiti cionistički režim (Izrael) miješanjem u stanje u regiji, a radi stvaranja nesloge među regionalnim zemljama i vladama", rekao je Ahmadinedžad na konferenciji za novinare. "Amerika i cionistički režim žele oslabiti sirijski otpor stvaranjem nesloge između sirijske vlade i sirijskoga naroda", rekao je Ahmadinedžad.

Sirija je i dalje s Iranom u protuizraleskom savezu i podupire skupine Hezbolah i Hamas. Ali u Siriji jačaju politički neredi nadahnuti ustancima koji su svrgnuli režime u Egiptu i Tunisu.

04.04.2011. 22:57:00
http://metro-portal.hr/ahmadinedzad-zapad-zbog-izraela-potice-nerede-na-bliskom-istoku/57351/