Metro-portal.hr

objavljeno 03.05.2010. 22:07:48
NPT

Ahmadinedžad oštro kritizirao nuklearne prijetnje SAD i Izraela

U svijetu danas ima 20,000 nuklearnih bojevih glava, od čega polovica pripada SAD-u, odgovara iranski predsjednik

(Getty Images)

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u ponedjeljak je s govornice UN-a u New Yorku oštro kritizirao nuklearne prijetnje SAD-a i Izraela njegovoj zemlji, te odbacio kao nedokazane optužbe međunarodne zajednice da Iran razvija nuklearno oružje.

"U svijetu danas ima 20,000 nuklearnih bojevih glava, od čega polovica pripada SAD-u. Nažalost, SAD ne samo da je uporabio nuklearno oružje, već s njim nastavlja prijetiti drugim zemljama, uključujući i moju", rekao je Ahmadinedžad s govornice UN-ove konferencije o reviziji Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT) u New Yorku.

"Cionistički režim nastavlja prijetiti zemljama Bliskog istoka sa svojim nuklearnim arsenalom", rekao je Ahmadinedžad, optuživši Izrael da je ima "stotine nuklearnih bojevih glava".

Ahmadinedžad je kazao kako je prije nekoliko godina i "jedna europska zemlja zaprijetila nuklearnim oružjem, s lažnim predtekstom", na što je izaslanstvo Francuske iz prosvjeda napustilo dvoranu Opće skupštine UN-a.

"Oni koji su prvi uporabili nuklearno oružje su osobe izložene najvećoj mržnji u ljudskoj povijesti", rekao je iranski predsjednik za američko bombardiranje Hiroshime i Nagasakija 1945.

Ahmadinedžad kaže kako danas posjedovanje "atomskih bombi nije izvor ponosa, već odvratno i sramotno". Također je optužio SAD za "vertikalnu neproliferaciju", jer prema svojoj novoj nuklearnoj doktrini razvija kvalitetnije nuklearno oružje.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u uvodnom je govoru rekao da "Iran ima dužnost razjasniti dvojbe i zabrinutosti oko njegovog nuklearnog programa", te pozvao Teheran da prihvati ponudu za zamjenu obogaćenog urana s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA).

Ahmadinedžad je odgovorio da "Iran od početka prihvaća ponudu za razmjenu urana s IAEA", ne ulazeći u pojedinosti.

On je optužio nuklearne sile da priječe i uvjetuju drugim zemljama njihovo "legitimno pravo" da usvajaju i razvijaju nuklearnu energiju u mirnodopske svrhe. Pozivajući da se svim zemljeme dopusti korištenje mirnodopske nuklearne energije, istakao je da je godišnja cijene rada termocentrale od 1.000 megawatta na naftu oko 500 milijuna dolara, dok je cijena rada nuklearke iste snage 60 milijuna dolara.

Rekavši da je samo postojanje nuklearnog oružja poticaj drugim zemljama da razviju slične arsenale, iranski je predsjednik pozivao da se prihvati "rok i raspored" za uklanjanje svog nuklearnog oružja u svijetu. Također je pozvao je američkog predsjednika Baracka Obamau da podrži te prijedloge.

Ahmadinedžad je jedini šef države koji sudjeluje na konferenciji o reviziji NPT-a, koja je u New Yorku okupila izaslanstva 189 zemalja, a trajat će do 28. svibnja.

Konferencije o reviziji NPT-a održavaju se svakih pet godina od stupanja na snagu sporazuma 1970., a prethodna, sedma konferencija održana 2005., završena je neuspješno, bez konsenzusa o zaključcima. (hina/metro-portal)

03.05.2010. 22:07:48
http://metro-portal.hr/ahmadinedzad-ostro-kritizirao-nuklearne-prijetnje-sad-i-izraela/39215/