Metro-portal.hr

objavljeno 15.04.2010. 18:59:38
63.

Agencije bojkotiraju objavljivanje izbora filmova u Cannesu

Organizatori festivala koji će se održati u svibnju izvijestili su agencije da će na snazi biti ograničenja na snimanje zvijezda i konferencija za novinare

(Getty Images)

Nezadovoljne ograničenjima koje im nameće organizator, svjetske novinske agencije AFP, Reuters i AP odlučile su bojkotirati konferenciju na kojoj je u četvrtak u Parizu predstavljen službeni izbor 63. canneskog filmskog festivala.

"Odlučili smo bojkotirati konferenciju zbog ograničenja", objavio je Philippe Massonnet, direktor vijesti AFP-a, objasnivši da novi propisi kažnjavaju agencijske korisnike u cijelom svijetu.

Organizatori filmskog festivala, koji će se održati od 12. do 23. svibnja u Cannesu, izvijestili su agencije da će na snazi biti ograničenja na snimanje "zvijezda" i konferencija za novinare.

Ograničenja su rezultat sporazuma koji su organizatori potpisali s kodiranom televizijom Canal+ i podružnicom pretplatničke televizije Orange koje dobivaju ekskluzivno pravo praćenja festivalskih društvenih zbivanja i uspona filmskih zvijezda stubama.

Njemačka agencija dpa objavila je u tekstu iz Pariza da je samo jedan američki film uvršten u ovogodišnji izbor, a iz Kine nijedan.

U konkurenciji za nagrade bit će 13 država, a među njima su dvije uvrštene prvi put među natjecatelje, Čad i Ukrajina. Time se pokazalo da je film postao "planetarna umjetnost", rekao je glavni predstavnik festivala Thiery Fremaux.

Američku kinematografiju zastupa samo jedan film, "Fair Game" Douga Limana s glumcima Seanom Pennom i Naomi Watts. Film govori o slučaju CIA-ine agentice Valerie Plame, čiji je identitet otkrio dužnosnik bivše vlade Georgea Busha, i to "za kaznu" jer je njezin suprug otkrio da je Washington lažiranjem podataka o navodnoj iračkoj oružanoj prijetnji stvorio izliku za američku invaziju Iraka.

Na festivalu će se prikazati i novi film Woodyja Allena "You Will Meet a Tall Dark Stranger" (Srest ćeš visokog tamnog stranca), no izvan kategorije, na zahtjev autora.

Među natjecateljima će se naći i poznati redatelji Britanac Mike Leigh s "Another Year" te Meksikanac Alejandro Gonazales Inarritu s filmom "Biutiful" sa španjolskim glumcem Javierom Bardemom.

Redatelj prvog filma iz Čada je Mahamat-Saleh Haroun s filmom "A Screaming man" (Vrišteći čovjek) te Ukrajinac Sergej Loznica s djelom "You. My Joy" (Ti, moja radosti).

Ostali uvršteni u izbor su:

- Mathieu Amalric, "Tournee" (Turneja), Francuska

- Xavier Beauvois, "Des Hommes et des Dieux" (Muškarci i bogovi), Francuska

- Rachid Bouchareb, "Hors la Loi" (Izvan zakona), Alžir

- Im Sangsoo, "Kućna pomoćnica", Južna Koreja

- Abas Kiarostami, "Copie Conforme" (Autentična kopija), Iran

- Takeshi Kitano, "Outrage", (Uvreda), Japan

- Lee Chang-dong, "Poetry", (Pjesništvo), Južna Koreja

- Daniele Luchetti, "La Nostra Vita" (Naš život), Italija

- Nikita Mihalkov, "Utomlyonnye Solntsem 2" (Spržen suncem), Rusija

- Bertrand Tavernier, "La Princesse de Montpensier" (Princeza od Montpensiera), Francuska

- Apichatpong Weerasethakul, "Loong Boonmee Raleuk Chaat" (Ujak Boonmee koji se sjeća prošlih života), Tajland

Predsjednik žirija je američki redatelj Tim Burton, a u njemu su još glumac Benicio del Toro te indijski redatelj Shakhar Kapur.

Fremaux je objavio da bi se idućih dana popis od sadašnjih 16 natjecateljskih filmova mogao dopuniti te je objasnio da je festival pogođen krizom pa broj prikazanih filmova neće biti veći nego lani. Organizatorima je prispjelo 1.665 dugometražnih filmova, pet manje nego lani.

Festival će 12. svibnja početi prikazivanjem filma "Robin Hood" Ridleyja Scotta s Russellom Croweom i Cate Blanchet. (hina/metro-portal)

15.04.2010. 18:59:38
http://metro-portal.hr/agencije-bojkotiraju-objavljivanje-izbora-filmova-u-cannesu/37950/