Metro-portal.hr

objavljeno 19.10.2010. 16:35:34
HTJELA GA UKLONITI

Agatha Christie mrzila je Herculea Poirota

Slavna književnica više nije mogla smisliti Poirota, ali znala je da je lik belgijskog detektiva njezina ''zlatna koka''

Glumac David Suchet kao Hercule Poirot
Glumac David Suchet kao Hercule Poirot (Wikipedia)

Slavna britanska spisateljica Agatha Christie nije više mogla podnijeti svoj lik, slavnog belgijskog detektiva Herculea Poirota, kojega bi rado uklonila da nije bio "zlatna koka", kazao je njezin unuk časopisu Radio Times, objavljenom u utorak. "Kraljica zločina" željela se riješiti detektiva s brčićima i gunđala je što mora napisati "još jednog Poirota", izjavio je Mathew Pritchard.

"Nikada joj nije nedostajalo ideja za knjige ali neke od njih nisu uključivale lik Poirota. Zaista joj je bilo stalo napisati druge priče, s drugim likovima", prisjetio se unuk. "No, njezini menadžeri i izdavači koji su se brinuli o novcu bili su oduševljeni Poirotom: to je bio najpopularniji lik" Agathe Christie i spisateljica je bila svjesna da je Belgijac njezina "zlatna koka", objasnio je.

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, Christie je najprodavanija autorica svih vremena, s više od dvije milijarde prodanih primjeraka. Hercule Poirot jedan je od najslavnijih spisateljičinih likova, uz Miss Marple. Poirot se pojavljuje se u 33 romana i 51 noveli, objavljenih između 1920. i 1975., godinu dana prije smrti Agathe Christie, u 85. godini. Miss Marple pojavljuje se pak u 12 romana i 20 novela. (hina/metro-portal)

19.10.2010. 16:35:34
http://metro-portal.hr/agatha-christie-mrzila-je-herculea-poirota/49974/