Metro-portal.hr

objavljeno 23.10.2010. 20:49:59
FRANKOFONIJA:

Afrika zaslužuje važniju ulogu u međunarodnim tijelima

U Vijeću sigurnosti UN-a nema nijednog stalnog člana iz Afrike, što Nicolas Sarkozy smatra sramotom

Savana
Savana (Wikipedia)

Predsjednici frankofonskih država i vlada, okupljeni u subotu na susretu na vrhu u Montreuxu, u Švicarskoj, zauzeli su se za veću zastupljenost Afrike u međunarodnim tijelima, napose u UN-ovu Vijeću sigurnosti.

"Je li normalno da u Vijeću sigurnosti nema nijednog stalnog člana iz Afrike? To je milijarda stanovnika! To je sramota!", rekao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy na početku summita.

Među 38 predsjednika država i vlada nazočnih na 13. summitu Međunarodne organizacije frankofonije (OIF) velik je broj Afrikanaca.

Glavni tajnik Frankofonije Abdou Diouf istaknuo je potrebu "demokratizacije međunarodnih odnosa i ujednačen multilateralizam koji se više neće miriti s nedovoljnom zastupljenošću Afrike u tijelima u kojima se donose odluke što je se pak izravno tiču".

Afrika iz koje dolazi 27 posto država članica UN-a, ima tek tri nestalna mjesta u Vijeću sigurnosti. Od 2005. afričke zemlje traže dva stalna mjesta s pravom veta. Francuska se pak zauzima za postupno proširenje, počevši s dodjelom jednog stalnog mjesta.

"Treba ispraviti povijesnu pogrješku" i dodijeliti Africi "jedno mjesto s pravom veta", rekao je senegalski predsjednik Aboulaye Wade na tiskovnoj konferenciji. "Čini mi se da je to prva stvar koju treba učiniti", dodao je.

Na dnevnom redu summita bit će sigurnost u sahelsko-saharskom pojasu, borba s Al Kaidom u islamskom Magrebu (AQMI), prehrambena sigurnost, klimatske promjene i biološka raznolikost. Usto će se razgovarati o stanju na Haitiju i o francuskom jeziku koji govori 220 milijuna ljudi u svijetu, ali je sve manje popularan u međunarodnim tijelima.(hina/metro-portal)

23.10.2010. 20:49:59
http://metro-portal.hr/afrika-zasluzuje-vazniju-ulogu-u-medjunarodnim-tijelima/50191/