Metro-portal.hr

objavljeno 07.05.2010. 17:11:00
STRUJNI UDAR

Afera HEP: Uz Mravaka i Koštana osumnjičen i Polančec!

"Kriv sam koliko i svi drugi članovi vladina užeg kabineta", komentirao je iz zatvora Polančec

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Igor Sambolec/CROPIX)
Bivši potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec jedan je od trojice osumnjičenika za zlouporabe u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) zbog kojih su danas uhićeni bivši čelnici HEP-a Ivan Mravak i šibenskog TLM-a Ivan Koštan.

Polančecov branitelj Anto Nobilo rekao je da je njegov branjenik, doznavši u zatvoru u Remetincu za najnovije sumnje protiv njega, izjavio da je "kriv koliko i svi drugi članovi vladina užeg kabineta".

Nobilo je kazao kako još nema nikakvu službenu potvrdu da USKOK protiv Polančeca vodi novu istragu.

"Ni ja ni Polančec za sada nismo od USKOK-a dobili nikakav istražni nalog", kazao je te dodao da mu je Polančecov komentar prenijela suradnica iz odvjetničkog ureda koja je danas bila kod bivšeg potpredsjednika vlade u zatvoru u kojemu je već više od mjesec dana zbog slučaja "Podravka", to jest istrage o zlouporabama s dionicama te koprivničke prehrambene tvrtke.

Policija i USKOK još nisu objavili imena triju osoba koje kriminalistički istražuju zbog zlouporabe položaja i ovlasti te udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, no od izvora bliska istrazi doznaje se da su upravo Polančec, Mravak i Koštan na meti policijske i USKOK-ove istrage jer su po nerealno niskim cijenama prodavali struju koju su na međunarodnom tržištu nabavljali po nekoliko puta višoj cijeni. HEP je na taj način navodno oštećen za višemilijunsku svotu.

Polančecov branitelj Anto Nobilo rekao je da je njegov branjenik, doznavši u zatvoru u Remetincu za najnovije sumnje protiv njega, izjavio da je "kriv koliko i svi drugi članovi vladina užeg kabineta".

Bivšem predsjedniku uprave HEP-a Mravku policija je jutros pretražila stan u zagrebačkom naselju Martinovki, a popodne je odveden u sjedište zagrebačke kriminalističke policije u Heinzlovoj ulici gdje se još nalazi. Njegovi branitelji Ante Madunić i Tomislav Grahovac kažu da će Mravak nakon ispitivanja u policiji kasno popodne biti prebačen na Sjenjak u tzv. jedinicu za zadržavanje.

Osumnjičeni bivši predsjednik uprave TLM-a Koštan uhićen je u Šibeniku.

Mediji nagađaju da su trojica osumnjičenika terete za zlouporabe u prodaji struje, t.j. da je HEP skupo kupovao struju na međunarodnom tržištu, a potom ju po znatno nižim cijenama prodavao šibenskom TLM-u koji je struju prepuštao mostarskom Aluminiju. Tako su, pišu mediji, HEP i državni proračun oštećeni za najmanje 85 milijuna kuna. (hina/metro-portal)

07.05.2010. 17:11:00
http://metro-portal.hr/afera-hep-uz-mravaka-i-kostana-osumnjicen-i-polancec/39500/