Metro-portal.hr

objavljeno 17.11.2010. 15:00:00
USKOČKA NADLEŽNOST

Afera HAC: Uhićeni tvrtku oštetili za 26 milijuna kuna

Čelnici HAC-a i bivši direktor tvrtke Autoceste Rijeka - Zagreb sumnjiče se da su preko Fimi medije izvukli značajnu korist

Afera HAC: Uhićeni tvrtku oštetili za 26 milijuna kuna
Afera HAC: Uhićeni tvrtku oštetili za 26 milijuna kuna (Damir Krajač/Cropix)

Glavni ravnatelj policije Oliver Grbić potvrdio je da su u istrazi nezakonitosti u Hrvatskim autocestama (HAC) uhićene četiri osobe koje se sumnjiči da su to javno poduzeće oštetili za gotovo 26 milijuna kuna. Imena uhićenih Grbić nije otkrio, no kazao je da ih USKOK i policija sumnjiče za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti.

"U nastavku krim istraživanja nad poslovanjem tvrtke 'Fimi media' sagledan je poslovni odnos koji je imala ta tvrtka s Hrvatskim autocestama i s tvrtkom Autoceste Rijeka Zagreb, a zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i počinjene materijalne štete od gotovo 26 milijuna kuna, tijekom današnjeg jutra uhićene su četiri osobe", rekao je Grbić.

Dodao je da su upravo u tijeku pretrage njihovih stanova i poslovnih prostorija. Izvjesno je, kako je kazao, da će oni u poslijepodnevnim satima biti prepraćeni u Državno dovjetništvo gdje će dati svoj iskaz.

"Radi se o predmetu koji je iz Uskočke nadležnosti te ne mogu komentirati detalje, ali se radi o krim istraživanju koje je potpuno neovisno od svih onih prethodnih koje su provedene", poručio je Grbić.

Policija je u sjedište HAC-a ušla jutros oko 7 sati, a prema neslužbenim informacijama uhićeni su član uprave za financije Josip Sapunar i dva bivša predsjednika uprave Mario Crnjak i Jurica Prskalo. Uz njih, navodno je uhićen i bivši direktor tvrtke Autoceste Rijeka - Zagreb Zlatko Korpar.

Uhićeni čelnici HAC-a navodno se terete da su  poslove dodjeljivali bez raspisivanja javnog natječaja.

U aferi "Fimi media" USKOK istražuje načine na koje su iz javnih poduzeća i ministarstava izvlačeni deseci milijuna državnih kuna.

Nakon Nevenke Jurak, vlasnice tvrtke "Fimi media" preko koje su se spomenute nezakonitosti navodno provodile, uhićen je i bvši šef carine i rizničar HDZ-a Mladen Barišić. Oboje su u istražnom zatvoru, a do sada su pred USKOK-ovim istražiteljima u više navrata iznosili svoje obrane. (hina/metro-portal)

17.11.2010. 15:00:00
http://metro-portal.hr/afera-hac-uhiceni-tvrtku-ostetili-za-26-milijuna-kuna/51344/