Metro-portal.hr

objavljeno 27.05.2010. 00:43:00
KRAJ AMERIČKOG IZLETA

Afera Daimler: Kosor očekuje skoru objavu imena odgovornih za primanje mita

Na kraju dvodnevnog službenog posjeta SAD- Kosor se sastala s predsjednicom Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi i pozvala je u Hrvatsku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Boris Kovačev/CROPIX)
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor u srijedu je izjavila kako vjeruje da će državno odvjetništvo, koje surađuje s američkim vlastima, uskoro objaviti imena hrvatskih dužnosnika odgovornih za primanje mita u aferi Daimler.

"Državno odvjetništvo ima odličnu suradnju s američkim vlastima. Vjerujem da ćemo na temelju rada Državnog odvjetništva RH i podataka koje su dobili iz Amerike uskoro saznati imena onih koji su dobili novac u aferi Daimler", izjavila je Kosor odgovarajući na pitanja hrvatskih novinara u Washingtonu, gdje je u srijedu završila dvodnevni službeni posjet SAD-u.

Naglasila je da je borba protiv korupcije integralni dio programa gospodarskog oporavka Hrvatske, jer "zemlja koja ima nultu točku tolerancije za korupciju može postati otvorena za ulaganja", kazala je Kosor, potvrđujući da ozbiljni ulagači izbjegavaju zemlje s raširenom korupcijom. Iznoseći zaključnu ocjenu posjeta SAD-u, Kosor je kazala da je to bio "uspješan posjet s nizom odličnih razgovora, uz glavni dojam da je Hrvatska partner SAD-u, te ozbiljan partner unutar NATO saveza".

Posebno je istaknula susret s potpredsjednikom SAD-a Joeom Bidenom te njegovu snažnu potporu "europskom putu Hrvatske", kao i razgovor o "mogućoj jačoj gospodarskoj suradnji" i "jačem američkom investiranju u Hrvatsku".

Istaknula je važnost potpore i povjerenja SAD-a prema suradnji Hrvatske s Haškim sudom (ICTY). Na pitanje koju vrstu angažmana američka administracija očekuje od Hrvatske u procesu ustavnih promjena u Bosni i Hercegovini, Kosor je samo potvrdila da se u Washingtonu puno razgovaralo o BiH, ponovivši glavne postavke politike Zagreba prema BiH i prema bosanskohercegovačkim Hrvatima, uključujući i "jasnu naznaku da im je glavni grad Sarajevo".

"Državno odvjetništvo ima odličnu suradnju s američkim vlastima. Vjerujem da ćemo na temelju rada Državnog odvjetništva RH i podataka koje su dobili iz Amerike uskoro saznati imena onih koji su dobili novac u aferi Daimler", izjavila je Kosor.

Na kraju dvodnevnog službenog posjeta Sjedinjenim Državama Kosor se u srijedu u Washingtonu sastala s predsjednicom Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, koju je pozvala u posjet Hrvatskoj. "Bio je to vrlo srdačan, prijateljski razgovor, baš kao da smo stare prijateljice", kazala je Kosor o razgovoru s Pelosi, dodajući da su razmatrale mogućnost njezina posjeta Hrvatskoj. Premijerka Kosor prethodno je posjetila Nacionalno groblje Arlington, gdje je uz postrojenu počasnu gardu, intoniranje hrvatske himne i druge najviše državničke počasti, položila vijenac na Grobnicu neznanom junaku.

U jutarnjem dijelu programa, hrvatska premijerka posjetila je Nacionalni muzej holokausta u Washingtonu, gdje se poklonila žrtvama i zapalila svijeću pred obilježjem koncentracijskog logora Jasenovac u Dvorani sjećanja, te obišla stalni postav muzeja za koji je rekla da "ostavlja čovjeka bez daha" te da se "tu može smo šutjeti". U muzeju se sastala s predstavnicima židovskih zajednica s kojima je, kako je kazala, razgovarala o edukaciji djece i mladih o Holokaustu u Hrvatskoj, o suradnji sa Židovskom zajednicom i njezinom financiranju te o povratu židovske imovine u Hrvatskoj. (hina/metro-portal)

27.05.2010. 00:43:00
http://metro-portal.hr/afera-daimler-kosor-ocekuje-skoru-objavu-imena-odgovornih-za-primanje-mita/41026/