Metro-portal.hr

objavljeno 01.07.2011. 12:50:15
SPEKTAKL

Adria Air Race Zadar 2011.

Akrobatski avioni letjet će među zračnim jastucima postavljenim na vodi ispred Poluotoka

Adria Air Race u Zadru
Adria Air Race u Zadru (eZadar)

Ovoga ljeta grad Zadar bit će domaćin najspektakularnijeg događaja sezone - Adria Air Racea, odnosno međunarodne utrke akrobatskih zrakoplova, prve ovakve vrste u Hrvatskoj. Posebnost ove utrke, osim činjenice da će se održati na području zadarskog poluotoka, leži u tome što će zrakoplovi letjeti između zračnih jastuka postavljenih na vodi.

- Jako smo ponosni što su Ministarstvo turizma, Turistička zajednica Zadra, kao i Grad Zadar prepoznali važnost ove manifestacije i što će se ona i održati pod njihovim pokroviteljstvom, dok će cijeli događaj uživo prenositi HRT. Vjerujemo kako će odaziv publike biti iznimno velik jer, sudeći prema dosadašnjim upitima, na zadarskoj rivi očekujemo i do 30.000 gledatelja - ističe Marko Emer,  direktor priredbe i predsjednik Aerokluba Airsports Croatia, organizatora manifestacije.

Očekivana brojka gostiju ni ne čudi, uzme li se u obzir tko su natjecatelji ovogodišnjeg, prvog Adria Air Racea. Riječ je mahom o najvećim imenima iz svijeta akrobacija, koji godišnje lete i više desetaka natjecanja i osvajaju samo najsjajnija odličja, poput Andrewa Bickmorea, Zoltana Veresa, Martina Vecka, Ivana Jaklenca, Benjamina Ličera, Branimira Ambrekovića, Alda Di Bernardija, Tome Poljanca i Svilena Georgieva Ivanova. Osim velikih imena iz svijeta akrobacija, posebnost ove utrke je i u različitosti performansa zrakoplova, što će samo dodatno ''nabrijati'' utrku i do zadnjeg trenutka držati gledatelje u neizvjesnosti po pitanju pobjednika. Kada već govorimo o utrci, valja napomenuti kako će se sudionici natjecati u dvije discipline, akrobatskoj utrci između zračnih jastuka i freestyleu.

Kako bi učinili akrobacije i utrku napetijima za posjetitelje air showa, Aeroklub Airsports Hrvatska dodatno je razvio prvu disciplinu na način da u natjecanju mogu sudjelovati različiti tipovi zrakoplova. Svi sudionici imat će unaprijed zadane akrobacije koje će morati izvesti u što kraćem vremenskom roku sa što manje grešaka u izvedbi. Točnije, svaki natjecatelj mora izvesti zadani set akrobacija između zračnih jastuka što je brže moguće, usput pazeći na preciznost i kvalitetu u izvođenju akrobacija. Ukoliko dođe do grešaka pri izvođenju akrobatskih figura, pilotu se daju negativni bodovi. Pobjednik ovog natjecanja je onaj pilot koji je najbrži, kad se zbroji ukupno vrijeme, kao i eventualni negativni bodovi. Ipak, ono najzanimljivije za veći dio publike svakako će biti freestyle disciplina gdje će svaki od pilota natjecatelja u svega pet minuta morati pokazati što su sposobni učiniti on i njegov zrakoplov. Pobjednika u ovoj disciplini birat će publika i to na temelju najspektakularnijeg zračnog showa koji će prikazati.

- Pred nama je uistinu veliki događaj. Iako se trenutno nalazimo u teškim vremenima, želimo pokazati kako je Hrvatska spremna postati jedno od najvažnijih mjesta u svijetu kada je u pitanju zrakoplovstvo, posebice zbog sto godina duge tradicije letenja na ovim prostorima. Vjerujemo kako će već iduće godine Hrvatska biti obavezno odredište za sve one koji uživaju u utrkama zrakoplova jer, sudeći prema dosadašnjim upitima, za to postoji veliki interes i van naših granica - zaključuje Emer. Inače, program će započeti već u 13 sati od kada će zadarska riva biti poprište mnogih događaja u sklopu Adria Air Racea Zadar 2011. Voditeljski dvojac, Ivan Jaklenac (USA) i Božidar Rebić (HR), okupljene će na duhoviti i zabavni način, i to na hrvatskom i engleskom jeziku, upoznavati s predstojećim letačkim programom, ali i pozivati ljude da sudjeluju u bogatim nagradnim igrama.

Naime, u vremenu od 13 do 17 sati, za kada je predviđen početak natjecateljskog dijela Adria Air Racea, pripremljene su brojne interaktivne i edukativne  nagradne igre za najmlađe ljubitelje zrakoplova, kao i druženje s pilotima. Nešto stariji imat će svakih sat vremena prilike osvojiti neku od nagrada iz našeg bogatog fonda u kojem su, između ostalog, panoramski i akrobatski letovi, vrijedni fotoaparati, ulaznice u VIP šator i sponzorske majice.

Osim toga, posjetitelji će imati mogućnost uživati u vrhunskoj glazbi popularnih DJ-a, Marka i Sove, koji će tijekom cijeloga dana neumorno ispunjavati rivu vrućim ljetnim hitovima. Također, valja napomenuti kako će od 13 sati biti otvoreni svi šankovi na području održavanja Adria Air Racea, gdje će posjetitelji u svakom trenutku moći potražiti osvježenje ili nešto pojesti.  Zabavni program prilagođen je svim uzrastima, od najmlađih do najstarijih posjetitelja, i uistinu je odličan uvod u predstojeći letački program koji započinje u 17 sati.

Ulaznice za ovogodišnji Adria Air Race Zadar 2011. u prodaju se puštaju 1. srpnja i to isključivo na portalu KupiMe.hr po 50 posto nižoj cijeni, odnosno za svega 37 kuna. Prodaja ulaznica po 50 posto nižoj cijeni trajat će samo do 8. srpnja na portalu KupiMe.hr (nakon čega kreće prodaja ulaznica po regularnoj cijeni o čemu će javnost biti obaviještena putem medija i web stranice aar.com.hr).  

NAPOMENA: Pozivamo sve posjetitelje Adria Air Racea da 20. srpnja što ranije dođu na zadarsku rivu kako bi se izbjegle gužve u popodnevnim satima te kako bi svi u potpunosti osjetili atmosferu i zabavu koja ih očekuje uz brojne nagradne igre, prekrasne hostese, vrhunske DJ-e i duhoviti komentatorski dvojac.

Nikako ne propustite Adria Air Race Zadar 2011 - prvi na našoj obali u 100 godina zrakoplovne tradicije u Hrvatskoj!


01.07.2011. 12:50:15
http://metro-portal.hr/adria-air-race-zadar-2011/60822/