Metro-portal.hr

objavljeno 20.01.2010. 17:49:48
VELIKI PROHTJEVI

Adolescenti su najveći potrošači struje

U njemačkom istraživanju otkriveno je i kako adolescenti iz siromašnijih kućanstava troše više struje od onih imućnijih

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Adolescenti godišnje potroše struje u vrijednosti u prosjeku 157 eura za svoje prohtjeve, prije svega za napajanje televizora, igraćih konzola i računala za kojekakve igrice, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u srijedu u Njemačkoj.

Zajedničko istraživanje koje su proveli specijalizirani portal Check24 i distributer električne energije "E wie Einfach" pokazalo je kako 79 od 157 eura otpada na napajanje ekrana različitih uređaja, a poslije toga se najviše struje troši za strojno pranje i sušenje njihove odjeće.

Skupno gledano, dijete u dobi od 13 do 17 godina svojem kućanstvu stvara 19 posto veće troškove za struju nego što ima par bez djece u toj dobi.

Istraživanje je provedeno 2009. na uzorku od oko tisuću roditelja, koji su odgovarali na pitanja o korištenju kućanskih aparata i iznosima računa za struju u njihovim kućanstvima.

Autori istraživanja došli su do još jednog zaključka - da siromašnija kućanstva izdvajaju više za potrošnju električne energije svojih adolescenata od onih imućnijih. Tako se pokazalo da obitelji s prosječnim primanjima do tisuću eura mjesečno za napajanje televizora koje gledaju njihovi adolescenti izdvajaju u prosjeku 55 eura, dok obitelji s primanjima većim od tri tisuće eura u tu svrhu izdvajaju prosječno deset eura manje.

Beba troši 83 eura struje, a dijete u dobi od 3 do 6 godina 99 eura, stoji u istraživanju.

Budući da je provedeno u Njemačkoj, istraživanje otkriva i jednu "lokalnu" značajku - roditelji u istočnoj Njemačkoj izdvajaju manje za troškove električne energije svoje djece nego oni u zapadnoj Njemačkoj zbog toga što se stanovnici bivšeg DDR-a rijetko koriste sušilicama rublja. (hina/metro-portal)

20.01.2010. 17:49:48
http://metro-portal.hr/adolescenti-su-najveci-potrosaci-struje/31079/