Metro-portal.hr

objavljeno 12.01.2018. 13:01:00
ODLIČNO!

Adolescenti danas stupaju u spolne odnose rijeđe nego prije 10 godina

Ovi rezultati slave se kao pozitivan rezultat kojim se izbjegava veliki broj neželjenih trudnoća i spolno prenosivih bolesti.

Klincima je seks manje zanimljiv?
Klincima je seks manje zanimljiv? (Pixabay)

Adolescenti se danas seksaju manje nego prije desetak godina, čime je smanjena stopa tinejdžerskih trudnoća i slučajeva osoba zaraženih spolno prenosivim bolestima. 

Istraživanje koje nudi spomenute podatke provedeno je u SAD-u, na učenicima između 14 i 18 godina, a otkrilo je da je samo 41% ispitanih srednjoškolaca sudjelovalu u seksualno odnosu.

Još 2005. taj postotak brojio je 47%, a 1995. čak 53% srednjoškolaca tvrdilo je da su se seksali.

Najveći pad broja seksualnih odnosa osjeća se među četrnaestogodišnjim i petnaestogodišnjim Afroamerikancima i Latinoamerikancima.

Ovi rezultati slave se kao pozitivan rezultat kojim se izbjegava veliki broj neželjenih trudnoća i spolno prenosivih bolesti. Činjenica da se promjene događaju u etničkim skupinama koje su dugo vremena bile rizične zbog više razloga, poput čestog mijenjanja partnera, spolnog odnosa bez zaštite, maloljetničke trudnoće i slično, je obećavajuća.

Studija je trajala punoh 10 godina, od 2005. do 2015., a uključivala je 13 000 do 16 500 učenika u državnim i privatnim školama u SAD-u.

Problem koji joj se predbacuje je ispitivanje isključivo one djece koja pohađaju školu. Oko 3% američke djece uopće ne pohađa srednje škole, a s njima je stanje po pitanju seksualnih odnosa drugačije.

Stručnjaci vjeruju da su nastale promjene rezultat promjena u edukacijskom sustavu, koji je vjerojatno utjecao na mentalnu i emocionalnu svijest učenika. Adolescente karakterizira velika intelektualan, emocionalan i psihološki rast na koji utječu sociokulturološke i edukativne promjene. 

Potrebno je još ispitivanja kako bi se provjerili svi faktori koji su doveli do ovih rezultata te ispitale njihove implikacije, no SAD se zasad može ponositi ostvarenim promjenama.

Piše: Andrea Holi
12.01.2018. 13:01:00
http://metro-portal.hr/adolescenti-danas-stupaju-u-spolne-odnose-rijedje-nego-prije-10-godina/109664/