Metro-portal.hr

objavljeno 04.05.2010. 00:30:11
PRIČE, PRIČE

Adlešič: Vlast je odgovorna za stanje na stadionima

Đurđi Adlešič sada je žao što nije jače inzistirala na rigoroznijem zakonu, a za divljanje na stadionima odgovorna je Vlada, u kojoj i ona tako aktivno sudjeluje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/Cropix)

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič izjavila je večeras, u vezi s divljanjem na maskimirskom stadionu, da "jedino vlast može biti odgovorna" i da se ona osjeća odgovornom što nije inzistirala na rigoroznijem zakonu.

"Ja se osobno osjećam odgovorna što nisam jače inzistirala na prijedlogu zakona koji sam iznijela pred Sabor, koji je bio puno rigorozniji," rekla je večeras u Dnevniku Nove TV. Dodala je kako odgovornost snosi i zato "što smo svi popustili zajedno zaštitnicima ljudskih prava ili tzv. zaštitnicima, koji su se brinuli o ljudskim pravima huligana a ne ljudskim pravima građana".

Adlešič je rekla i kako je razmišljala o ostavci te o tom razgovarala s predsjednicom Vlade.

"Rekla sam da se osjećam odgovornom i da sam spremna otići ali i da očekujem da svi oni koji su do jučer prali ruke bar priznaju da su pogriješili," istaknula i dodala kako je premijerka svjesna da se popuštalo. Dogovorile smo se da se ide u žešće izmjene zakona i da doista ne popuštamo pred onima koji će lažno brinuti o onima koji doista krše tuđa ljudska prava, rekla je Adlešič.

Odgovarajući na upit tko su oni koji su pogriješili, ustvrdila je kako nisu samo novinari nego i predstavnici različitih nevladinih udruga.

Najavila je kako će pred Saborom ponoviti prijedloge koje je iznijela i prošli put te kako očekuje da budu prihvaćeni, i to ne samo u području suzbijanja nasilja na stadionima, nego i na području kaznenog zakonodavstva te u pravima policije.

Rekla je i kako je jedna opozicijska stranka, a posebno bivši ministar unutarnjih poslova, bio protiv zakonskih prijedloga o zabrani nošenja kapa i bilo kakva skrivanja lica, što upravo sad, kako je navela, otežava istragu.

"Jako mi je žao policajca što je stradao tamo, svih njegovih kolega koji su to gledali, građana koji su se tamo našli, pristojnih građana, ali i propucanoga mladića," rekla je Adlešič. (hina/metro-portal)

04.05.2010. 00:30:11
http://metro-portal.hr/adlesic-vlast-je-odgovorna-za-stanje-na-stadionima/39222/