Metro-portal.hr

objavljeno 17.02.2010. 16:31:42
UNATOČ KRITIKAMA

Abhazija i Rusija potpisale sporazum o vojnoj bazi

U sporazumu, potpisanom na rok od 49 godina s mogućim produljenjem, navodi se da će baza štititi suverenitet i sigurnost Abhazije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Rusija i Abhazija potpisale su u srijedu u Moskvi sporazum kojim se omogućava izgradnja ruske vojne baze u odcijepljenoj gruzijskoj republici, unatoč oštrim kritikama Tbilisija i Zapada, javljaju ruski mediji.

Sporazum su potpisali ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i njegov abhazijski kolega Sergej Bagapš.

U sporazumu, potpisanom na rok od 49 godina s mogućim produljenjem, navodi se da će baza "štititi suverenitet i sigurnost Abhazije".

Rusija ima 1.700 vojnika u Abhaziji sa sjedištem u Gudauti, bivšoj sovjetskoj vojnoj bazi na crnomorskoj obali, sjeverno od glavnog grada Suhumija.

Moskva je priznala neovisnost Abhazije i Južne Osetije u kolovozu 2008. nakon petodnevnog rata s Gruzijom.

Gruzija je oštro kritizirala planove za izgradnju baze u Abhaziji, koju smatra dijelom svog teritorija. Nagomilavanje ruskih vojnika u regiji također je osudio Zapad.

Medvedev je na konferenciji za novinare nakon potpisivanja sporazuma rekao da su ovaj i drugi sporazumi u skladu s međunarodnim obvezama Rusije.

"Ti su dokumenti u potpunom suglasju s našom vizijom suradnje s Abhazijom i s našim međunarodnim obvezama", istaknuo je.

Također je rekao da neće imati posla s gruzijskim predsjednikom Mihailom Saakašvilijem, kojega okrivljuje za započinjanje rata 2008.

"Mi ćemo prije ili kasnije uspostaviti normalne odnose s Gruzijom. To je neizbježno, ali ja osobno neću imati posla sa sadašnjim gruzijskim predsjednikom. On je za Rusiju persona non grata", kazao je Medvedev.

Bagapš, koji je s Medvedevom također razgovarao o ekonomskoj pomoći Abhaziji, zahvalio je Rusiji na potpori i obećao joj suradnju. (hina/metro-portal)

17.02.2010. 16:31:42
http://metro-portal.hr/abhazija-i-rusija-potpisale-sporazum-o-vojnoj-bazi/33365/