Metro-portal.hr

objavljeno 23.09.2011. 21:17:26
SVIM SREDSTVIMA DO DRŽAVE

Abas službeno zatražio od UN-a priznanje Palestine

Mahmud Abas, palestinski predsjednik, službeno je zatražio od Ujedinjenih naroda da priznaju državu Palestinu kao punopravna članicu

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u petak je službeno zatražio od Ujedinjenih naroda da priznaju državu Palestinu kao punopravna članicu, ističući s govornice Opće skupštine UN-a u New Yorku da nitko "s trunkom savjesti" ne bi trebao odbiti tu ponudu.

Opetovano prekidan s pljeskom i zvižducima, ali i ovacijama dijela delegata u dvorani, Abas je u 45-minutnom govoru predstavio palestinski prijedlog za članstvo u UN-u, unatoč odlučnom protivljenju Izraela i prijetnji vetom SAD-a u Vijeću sigurnosti, prenose agencije.

Abas je potvrdio da je glavnom tajniku Ban Ki-moonu podnio službeni prijedlog za punopravno članstvo Palestine u svjetskoj organizaciji, mašući nad glavom s tim dokumentom za što je pozdravljen dugotrajnim pljeskom.

"Došao sam danas pred vas iz Svete zemlje, iz zemlje Palestine ... da govorim u ime palestinskog naroda ... da nakon 63 godina patnje kažem ... dosta je, dosta je", rekao je Abas u svom obraćanju.

"Ne vjerujem da bilo tko s trunkom savjesti može odbaciti našu molbu za punopravno članstvo u UN-u i naše primanje kao neovisne države", naglasio je.

Abas je dodao "kako je vrijeme da palestinski narod dobije svoju slobodu i neovisnost. Došlo je vrijeme za kraj patnje i muke milijuna Palestinaca i izbjeglica".

Najavio je da će Palestinci "nastaviti s narodnim, mirnim otporom izraelskoj okupaciji", ali je ponovio i spremnost za nastavak napora za mir s Izraelom.

"Mi pružamo ruke izraelskoj vladi i izraelskom narodu radi uspostave mira ... da što brže zajednički izgradimo budućnost za našu djecu, gdje će moći uživati slobode, sigurnost i prosperitet", rekao je Abas.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u svom je govoru pred Općom skupštinom UN-a, istakao da su palestinske vlasti odbile niz poziva za mirovni sporazum te naglasio da je izraelska vlada iselila tisuće ljudi iz židovskih naselja u Gazi, a on je zamrznuo gradnju naselja na Zapadnoj obali na 10 mjeseci u interesu promicanja mirovnog procesa, na što nije bilo prikladnog odgovora s palestinske strane.

On je naglasio da kritičari pritišću Izrael na ustupke, bez obzira na zabrinutost za njegovu sigurnost, ali da ne može biti kompromisa oko sigurnosti Izraela, kao male zemlje u neprijateljskom okruženju. On je također "pružio ruku Izraela za mir" s Palestincima.

Abas je u svom govoru istakao da polazište za mirovni sporazum moraju biti granice iz 1967., prije izraelsko okupacije Zapadne obale i Jeruzalema, no Netanyahu je kazao kako Abasov poziv na prekid 63 godine patnje Palestinaca, svjedoči da je polazište 1948. godina stvaranja Izraela. "Ključ sukoba nisu židovska naselja već nespremnost Palestinaca da priznaju Izrael u bilo kojim granicama", naglasio je.

Do odluke Vijeća sigurnosti UN o palestinskom zahtjevu mogu proći tjedni ali i mjeseci, navode svjetske agencije u izvješćima iz New Yorka.

Vijeće sigurnosti neće žuriti oko tog pitanja, odgađat će odluku u nadi da će na neki način pritisak biti dovoljan da vrati Izrael i Palestince za pregovarački stol, ocjenuju agencije. Palestinske autonomne vlasti do sada imaju status promatrača UN-a.

23.09.2011. 21:17:26
http://metro-portal.hr/abas-sluzbeno-zatrazio-od-un-a-priznanje-palestine/63582/