Metro-portal.hr

objavljeno 16.12.2009. 18:47:53
DO IZBORA

Abas dobio mandat PLO-a na neograničeno vrijeme

Hamas je već objavio kako produljenje Abasovog mandata smatra nezakonitim

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) u srijedu je na neodređeni rok produljila mandat Mahmudu Abasu na položaju predsjednika Palestinske samouprave, rekao je član Središnjeg vijeća PLO-a Tavfik al-Tiravi.

To je vijeće odlučilo da Abas, vođa palestinskog pokreta Fatah koji dominira PLO-om a kojem mandat istječe 25. siječnja, ostane na položaju dok se ne uspiju organizirati izbori, ali nije preciziralo datum kad će to biti.

Opći izbori koji su bili zakazani za 24. siječnja otkazani su zbog toga što je islamistička skupina Hamas zabranila njihovo održavanje u Pojasu Gaze, dijelu palestinskih teritorija pod njezinom kontrolom.

Središnje vijeće PLO-a odlučilo je produljiti na neodređeno i mandat Palestinskom zakonodavnom vijeću, parlamentu u kojem je Hamas osvojio većinu na izborima 2006., ali koje se nijednom nije sastalo otkako je Hamas preuzeo kontrolu u Gazi 2007. godine.

Abas je višekratno ponovio kako se više neće kandidirati za predsjednika.

"Predsjednik je odlučio ostati na položaju", rekao je al-Tiravi.

Hamas, koji nije dio PLO-a, već je objavio kako bilo kakvo produljenje mandata Abasu smatra protuzakonitim.

Središnje vijeće PLO-a odlučilo je i da se mirovni pregovori neće nastaviti sve dok Izrael u potpunosti ne prekine izgradnju židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. (hina/metro-portal)

16.12.2009. 18:47:53
http://metro-portal.hr/abas-dobio-mandat-plo-a-na-neograniceno-vrijeme/28721/