Metro-portal.hr

objavljeno 02.08.2012. 22:47:30
TEHNOLOGIJA

A ovako izgleda internet...

Autor mape je Ruslan Enikeev koji na stranici zainteresiranima nudi i opis matematičkog modela korištenog pri izradi

Pomalo daje na svemir
Pomalo daje na svemir (internet-map.net (screenshot))

Odnedavno je moguće pretražiti mapu interneta koja pomoću krugova prikazuje relativnu poziciju internetskih stranica. Veličina kruga govori o količini prometa- veći promet znači veći krug.

Mapa se sastoji od više od 350 tisuća siteova i dva milijuna linkova iz 196 zemalja. Linkovi su prikazani prema stanju zabilježenom krajem 2011. Godine. Poredani su tako da su slični siteovi bliže jedan drugome, poveznicu čine posjetitelji koji posjećuju slične stranice.

Najveće nakupine formiraju stranice pod istom nacionalnom domenom, a radi lakšeg snalaženja krugovi su obojani tako da svaka boja predstavlja jednu zemlju. Rusija je crvena, Japan ljubičast, Kina žuta, SAD svijetloplav, Hrvatska je tamnoplava, BiH svijetlozelena, Srbija tirkizna, Slovenija tamnije zelena...

Autor mape je Ruslan Enikeev koji na stranici zainteresiranima nudi i opis matematičkog modela korištenog pri izradi.  Za prikaz koristi engine Google Mapsa.

U prvih nekoliko dana od objavljivanja stranice promet je bio toliko velik da autor stranice moli za pomoć u obliku donacija kako bi mogao održati svoj nekomercijalni projekt. „Možete podijeliti naše troškove i dati još ljudi da vide ljepotu interneta.", napisao je na stranici. 

Stranicu možete pogledati ovdje.

02.08.2012. 22:47:30
http://metro-portal.hr/a-ovako-izgleda-internet/73041/