Metro-portal.hr

objavljeno 13.11.2009. 13:49:35
svečana obljetnica

90 godina Veterinarskog fakulteta

Obrazovanje veterinara u Hrvatskoj započelo je 1919. godine

(Wikipedia)

Svečana akademija u prigodi 90. obljetnice utemeljenja zagrebačkoga Veterinarskog fakulteta, koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića, održana je danas u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Dekan Veterinarskog fakulteta Velimir Sučić podsjetio je kako u Hrvatskoj organizirano obrazovanje veterinara počinje 1919., a sadašnji fakultet ispunjava svoju misiju i kao mjesto spoznaje i razmjena znanstvenih informacija.

Istaknuo je veliko zanimanje struke za nove izazove kao što su biomedicinska istraživanja, transfer i brza razmjena znanja.

"Zadaća nam je promicanje sustava veterinarskog obrazovanja, odgoj naših studenata kao i međunarodni standardi obrazovanja, rekao je Sučić.

Čestitajući obljetnicu Fakultetu rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš napomenuo je kako bi u budućnosti Sveučilište, a tako i Veterinarski fakultet svojim razvojem trebali urbanizirati istočni dio Zagreba.

Ravnateljica Uprave za ribarsvo u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Sanja Šeparović podsjetila je na važnu ulogu Veterinarskog fakulteta u hrvatskim pregovorima za članstvo u Europskoj uniji.

"Od 27 poglavlja u pregovorima jedno cijelo je bilo veterinarsko, a u još tri su sudjelovali veterinari", rekla je.

Po riječima ministra znanosti i visokoga obrazovanja Radovana Fuchsa Veterinarski fakultet je je vrhunska znanstvena ustanova te je vodeći u jugoistočnoj Europi.

Čestitajući obljetnicu, dekanica sarajevskoga Veterinarskog fakulteta Almedina Zuko darovala je svojem kolegi numizmatičku kolekciju novca iz vremena bosanskog kralja Tvrtka.

"Ovu numizmatičku zbirku vam darujem, jer su u srednjem vijeku naše današnje dvije države bile jedna cjelina", rekla je Zuko i dodala kako bi bilo dobro da veterinarski fakulteti u Zagrebu i Sarajevu djeluju kao svojevrsna cjelina.

U ime Veterinarskog fakulteta u Ljubljani Marjan Kosec je dekanu Sučiću uručio prigodni dar napomenuvši kako su studenti zagrebačkoga Veterinarskog fakulteta osnovali ljubljansku veterinu.

U sklopu današnje akademije prikazan je kratki film o povijesti Veterinarskog fakuleta te predstavljena monografija "Zbirka veterinarskih instrumenata iz Muzeja za povijest veterinarstva". (hina/metro-portal)

13.11.2009. 13:49:35
http://metro-portal.hr/90-godina-veterinarskog-fakulteta/26372/