Metro-portal.hr

objavljeno 03.06.2011. 10:22:48
"U MRAKU MI SIJA"

8 stvari koje biste trebali znati o mobitelima

Još nismo sigurni uzrokuju li naši omiljeni ljubimci rak, ali provjerite zašto vaš iPhone nije ni priližno cool kao što ste mislili

Fotografija vijesti

Nedavno je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila da "mobiteli definitivno uzrokuju rak... možda." Preciznije, elektromagnetsko polje koje emitiraju mobiteli klasificira se kao „moguće kancerogeno za ljude", što zapravo znači „mi zapravo nismo sigurni uzrokuju li mobiteli rak, ali to nas neće spriječiti da širimo paniku među ljudima o tome".

Tko zna, možda nikad nećemo biti do kraja sigurni jesu li mobiteli doista odgovorni za nastanak raka, ali u međuvremenu saznajte nekoliko činjenica o mobitelima oko kojih nema nikakvih dvojbi.

1. Korištenje mobitela više od 4 sata dnevno smanjuje broj spermija za čak 25%.

2. Vrijeme reakcije vozača u vožnji je 33% sporije dok pričaju na mobitel nego što je to kada su pod utjecajem alkohola.

3. 20% tinejdžera u SAD-u sudjeluje u „sextingu", koji se u Americi smatra kaznenim djelom, sličnom dječjoj pornografiji.

4. U svakom trenutku oko 10% svih vozača koji se nalaze na cestama u SAD-u koriste se mobitelom.

5. Iako je korištenje mobitela u vožnji zabranjeno u Washingtonu, New Yorku, Connecticutu i Kaliforniji, statistike pokazuju da je nakon zabrane broj prometnih ostao potpuno isti kao i prije.

6. Mislite da je vaš iPhone cool? Jedan model mobitela koji se legalno prodaje u Kini dolazi s nastavkom za elektrošoker koji može isporučiti struju napona 800,000 volti.

7. Krađe mobitela predstavljaju čak jednu trećinu svih krađa u Engleskoj.

8. Zatvorenici u SAD-u koje se u zatvoru ulovi da posjeduju mobitel mogu dobiti 25 godina do čak i doživotne kazne koja se dodaje kazni koju već služe, što je više godina nego se dodjeljuje za ubojstvo u mnogim slučajevima.

03.06.2011. 10:22:48
http://metro-portal.hr/8-stvari-koje-biste-trebali-znati-o-mobitelima/59661/