Metro-portal.hr

objavljeno 03.03.2021. 13:01:00
SAVJETI

8 savjeta za zdravu prehranu

Jedini ključ zdrave prehrane je unijeti optimalnu količinu kalorija s obzirom na potrošnju energije

Jedite zdravo!
Jedite zdravo! (Arhiva)

Ako s hranom unosite više kalorija nego što vam je potrebno, nakupit ćete višak kilograma, naravno, jer se energija koju ne koristite pohranjuje u obliku masti. Ako, s druge strane, jedete i pijete manje u odnosu na kalorije koje trošite, smršavjet ćete.

No, važno je voditi računa o tome da birate raznovrsne namirnice, kako biste osigurali uravnoteženu prehranu kroz koju tijelo prima sve potrebne hranjive sastojke.

Za muškarce se preporučuje da dnevna prehrana sadrži oko 2500 kalorija, dok se za žene preporučuje oko 2000 kalorija dnevno.

Većina odraslih, procjenjuje se, unosi više kalorija nego što im je potrebno, pa evo nekoliko savjeta da svoje obroke prilagodite potrebama.

Aktivirajte se i budite zdravi - osim što se zdravo hranite, redovita tjelovježba može smanjiti rizik od ozbiljnih zdravstvenih stanja. Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost mogu dovesti do zdravstvenih stanja, poput dijabetesa tipa 2, određenih karcinoma, bolesti srca i moždanog udara, pa o tome treba voditi računa.

Jedite manje od 6 grama soli dnevno - ako jedete previše soli, to vodi povišenju krvnog tlaka. Osobe s povišenim krvnim tlakom vjerojatnije će razviti srčane bolesti ili moždani udar. Čak i ako u hranu ne dodajete soli, moguće je da je konzumirate previše. Otprilike tri četvrtine soli koju pojedete već je sadržano u hrani kad je kupite, poput žitarica za doručak, juha, kruha i umaka.

Jedite više ribe - riba je dobar izvor proteina i sadrži mnogo vitamina i minerala. Nastojte jesti najmanje 2 porcije ribe tjedno, uključujući najmanje 1 porciju masne ribe. Masna riba sadrži puno omega-3 masti, što može pomoći u prevenciji bolesti srca. To podrazumijeva da bi se na tanjuru trebali naći: losos, pastrva, haringa, srdele i skuša. Pod ribom koja sadrži manje masnih kiselina preporučuju se bakalar, tuna i oslić, na primjer.

Manji unos zasićene masnoće i šećera - u prehrani vam treba malo masnoće, ali važno je obratiti pažnju na količinu i vrstu masti koju jedete. Postoje dvije glavne vrste masti: Zasićene i nezasićene. Previše zasićenih masnoća može povećati količinu kolesterola u krvi, što povećava rizik od razvoja srčanih bolesti. Posebno se klonite šećera koji su dodani hrani ili pićima. Ima ga u mnogim prerađenim, gotovim i polugotovim obrocima, među kojima su: Slatka gazirana pića, mnoge vrste žitarica koje koristimo za doručak, industrijski proizvedeni kolači, keksi, peciva i pudinzi, razne vrste slatkiša i čokolada, pa čak i neka alkoholna pića.

Ne preskačite doručak - neki preskaču doručak jer misle da će im to pomoći da izgube kilograme. No, zdravi doručak bogat vlaknima i s malo masnoća, šećera i soli, može biti dio uravnotežene prehrane i može vam pomoći da osigurate hranjive sastojke potrebne za dobro zdravlje, pišu stručnjaci britanskog Zavoda za javno zdravstvo - NHS.

Puno voća i povrća - preporučuje se da svaki dan pojedete najmanje 5 porcija raznog voća i povrća. Mogu biti svježe, smrznute, konzervirane, sušene ili kiseljene. To je lakše nego što vam se čini. 

Škrobni ugljikohidrati s višim udjelom vlakana - škrobni ugljikohidrati trebali bi činiti nešto više od trećine hrane koju jedete. To uključuje krumpir, kruh, rižu, tjesteninu i žitarice, no valja birati kruh i tjesteninu od cjelovitih žitarica te rižu i žitarice integralnog zrna. Također, krumpir biste trebali peći i kuhati s korom.

Voda - morate piti puno tekućine kako biste spriječili dehidraciju. Preporuka je 6 do 8 čaša vode svaki dan, uz tekućinu koju unosite kroz hranu koju jedete.

03.03.2021. 13:01:00
http://metro-portal.hr/8-savjeta-za-zdravu-prehranu/130700/