Metro-portal.hr

objavljeno 25.09.2018. 18:01:00
NAVALITE

8 namirnica koje sigurno skidaju kilograme

Vježbanje jest važno, ali niti blizu toliko koliko pravilna i uravnotežena prehrana, pa evo što trebate jesti

Ono si što jedeš...
Ono si što jedeš... (Shutterstock)

Gubljenje kilograma umnogome ovisi o prehrani - vježbanje jest važno, ali niti blizu toliko koliko pravilna i uravnotežena prehrana.

Stoga, evo osam namirnica koje će vam pomoći u skidanju viška kilograma

Citrusno voće - slatki i sočni grejp i naranče su ukusni način da što prije uspijete u svom naumu gubitka kilograma. Zbog visokih količina vode i vlakana, agrumi imaju niži glikemijski indeks i mogu pomoći u održavanju "zadovoljavajuće" razine šećera u krvi dulje vrijeme.

Grah - metabolizira se polako tako da može pomoći u gubitku tjelesne težine tako što ćete se osjećati dulje siti. Grah je također bogat antioksidansima, željezom, kalijem i cinkom.

Grčki jogurt - ima oko dvostruko više proteina i pola šećera od tradicionalnih jogurta. Istraživanje na više od 8.500 odraslih ljudi u Europi izvijestilo je da su oni koji su svakodnevno uživali u jednom ili više tvrdih jogurta, imali 20% manje šanse da će postati prekomjerene tjelesna težina tijekom šestogodišnjeg istraživanja, u usporedbi s onima koji su jeli manje od dva obroka jogurta tjedno.

Jabuka - jabuka dnevno može zadržati više kilograma dalje. Jabuka srednje veličine ima oko 95 kalorija i 5 grama vlakana. Kora jabuke također je bogati izvor ursolske kiseline, prirodnog biljnog sastava koji je se u preliminarnim istraživanjima pokazao dobrim za povećanje sagorijevanja masnoća. 

Jaja - genijalan obrok jer su jeftina, lako se pripremaju i možete nositi tvrdo kuhana jaja na posoa bez problema. Veliko jaje ima oko 70 kalorija, 13 esencijalnih hranjivih tvari i 6 grama visokokvalitetnih bjelančevina. Studije pokazuju da vam jedenje uravnoteženog doručka na bazi jaja može vam pomoći da ostanete dulje siti, tako da kasnije tijekom dana možete lakše ograničiti ukupan unos kalorija.

Krumpir - krumpiri nisu problem već ono što radimo s njima: pržimo ih, pretvaramo u čips... Srednji krumpir ima oko 160 kalorija, 4 grama vlakana, a izvrstan je izvor vitamina C i kalij. 

Svježi sir - sir ima dugogodišnju reputaciju zdrave hrane zbog dobrog razloga.: bogat je bjelančevinama i savršeno se slaže s slatkim (poput svježeg voća i cimeta). Ako promatrate svoju težinu, čak i 4% masne verzije svježeg sira [obično] ima samo 110 kalorija po posluživanju, dok niske masnoće (2%) ima oko 90.

Šparoga - bogata proteinima i vlaknima, ali niske kalorijske vrijednosti, šparoga je jedan od najboljih izbora ako želite izgubiti kilograma. Šparoga također predstavlja izvrstan izvor vitamina A, C, K, folata i željeza.

25.09.2018. 18:01:00
http://metro-portal.hr/8-namirnica-koje-sigurno-skidaju-kilograme/114540/