Metro-portal.hr

objavljeno 07.04.2012. 19:15:00
SVESTRANA NAMIRNICA

8 cool ideja za upotrebu jaja

Jaje je jedno od najsvestranijih namirnica koje se koriste u kuhanju, no lista njegovih koristi doista ne završava u granicama tave za prženje

Jaja mogu svašta
Jaja mogu svašta (Arhiva)

Jaje se može koristiti u mnogim drugim aktivnostima uključujući umjetnost i obrt, njegu kože, izradu muzičkih instrumenata, pa čak i vrtlarenje. Ukoliko imate višak jaja kod kuće, možete isprobati neke od prijedloga.

Žumanjak čisti lice - žumanjak je bogat vitaminom A, koji vlaži kožu i drži je zdravom Pomiješajte nekoliko žumanjaka zajedno i dodajte malo vode. Dobili ste učinkovitu smjesu za lice koja pomaže ukloniti znakove starenja.

Bjelanjak čisti lice - bjelanjak je dobra zamjena za žumanjak. Dok potonji sprječava starenje, bjelanjak pozitivno utječe na izgled kože. Uklanja podočnjake, čisti pore i čini kožu zategnutom. Možete kombinirati obje metode za maksimalne rezultate.

Šampon - jaje prirodno vlaži, što ga čini dobrim sastojkom šampona. Kako bi ste napravili šampon od jaja, pomješajte žumanjak s maslinovim uljem i vodom. Nanesite šampon na vlažnu kosu i pustite da djeluje nekoliko minuta prije nego isperete. Masti iz jaja i hranjive tvari učinit će vašu kosu sjajnom i mekanom. Ovaj šampon je idealan za kosu oštećenu zagađenjem, klorom i pretjeranim sunčanjem.

Lončići za manje biljke - što se tiče razvoja, manje biljke često gube bitku s velikima. Kako bi ste osigurali njihovo preživljavanje, možete ih staviti u ljusku jajeta u koju ste prethodno dodali zemlju. Kalcij iz ljuske pomoći će mladoj biljci u razvoju. Kada biljka malo poraste možete je presaditi u vrt. Što se tiče ljuske i dalje je možete koristiti kao lončić za novu biljku, ili kao materijal za kompost.

Materijal za kompost - jaje kao hranjiva namirnica može osigurati dovoljno hranjivih tvari za razvoj vaših biljaka u vrtu. Kada radite kompost, jednostavno pomiješajte zdrobljene ljuske sa zemljom. Kalcij iz ljusaka obogatit će hranjivost zemlje.

Čišćenje kože - bjelanjak se može upotrijebiti za čišćenje kože. Njegova čvrsta i ljepljiva tekstura lagano uklanja prljavštinu s kožnih površina. Bjelanjak također stvara i zaštitini sloj na koži, koji joj daje sjaj i zaštitu od temperaturnih promjena.

Ljepilo - bjelanjak je prirodno ljepljiv. Isprobajte ovu mogućnost jajeta kada trebate zalijepiti lagane stvari poput papira ili kartona. Primijetit ćete da funkcionira kao i pravo ljepilo, s istom količinom snage. Ako želite još jače ljepilo pomiješajte bjelanjak s vodom, brašnom i šećerom.

Glazbeni instrument - s obzirom na trenutnu popularnost akustičnih bendova, mnogi koriste uživo "šuštalice" od jaja kao perkusije tijekom nastupa. Šuštalicu možete napraviti tako da uklonite sadržaj jajeta bez da oštetite ljusku. Dodajte dvije žličice sirove riže, a zatim rupicu zalijepite pomoću selotejpa ili ljepila. I vaš instrument je gotov.

07.04.2012. 19:15:00
http://metro-portal.hr/8-cool-ideja-za-upotrebu-jaja/58093/