Metro-portal.hr

objavljeno 24.10.2018. 13:01:00
MLJAC

7 znakova da je vrijeme za sočni odrezak

Najkvalitetniji proteini nalaze se u u mesu i jajima pa su osobe koje ne konzumiraju namirnice životinjskog porijekla u rizičnoj skupini kada govorimo o manjku proteina

Evo kako ćete znati da vam fali proteina
Evo kako ćete znati da vam fali proteina (Arhiva)

Proteini jedan od važnijih građevnih elemenata u našem organizmu, zapravo najvažniji uz vodu, pa je logično da nam zdravlje postaje ugroženo ako ih ne unosimo u dovoljnim količinama. 

Najkvalitetniji proteini nalaze se u u mesu i jajima pa su osobe koje ne konzumiraju namirnice životinjskog porijekla u rizičnoj skupini kada govorimo o manjku proteina.

Ovu su znakovi da tijelu nedostaje proteina

Glad - ako se osjećate tako da biste dali bogatstvo za veliki, krvavi odrezak, počastite se. Isto tako ako stalno osjećate glad i imate želju za jakim okusima i začinima, može biti da vam manjka proteina.

Loš san - triptofan je esencijalna aminokiselina koja je zaslužna za dobar san, a u tome joj pomažu proteini. Stoga je uvijek preporučljiva lagana proteinska večera. 

Loša koncentracija - neurotransmiteri poput serotonina i dopamina napravljeni su od proteina. Manjak proteina dovodi do lošeg raspoloženja, loše koncentracije i jakog umora.

Propadanje mišića - mišići su prvi koji će poslužiti za izvlačenje rezervi kad organizmu uzmanjka proteina. Vi ćete to osjetiti tako što će vam biti naporno dizati utege u teretani i što se, usprkos vježbanju, vaši mišići se neće razvijati i rasti. Naprotiv, propadat će. Stoga, pazite na mišiće.

Slabe kosti - lomljive kosti i slabe tetive također ukazuju na manjak proteina. Ako vam se često događaju uganuća i lomovi provjerite unosite li dovoljno proteina.

Sporije zarastanje - proteini igraju važnu ulogu u zarastanju rana i oporavku tijela. 

Umor - ako se svakodnevno osjećate umorno, a niste izloženi nekom izvanrednom naporu nedostaje vam ili proteina ili željeza. Poboljšajte prehranu i provjerite krvnu sliku.

24.10.2018. 13:01:00
http://metro-portal.hr/7-znakova-da-je-vrijeme-za-socni-odrezak/115017/