Metro-portal.hr

objavljeno 19.06.2011. 21:47:00
SAVJETI ZA PAMETNU KUPNJU

7 stvari na koje morate pripaziti prije kupnje

Obratite pažnju na ovih nekoliko stvari i ne zaboravite dobru staru izreku, ukoliko nešto izgleda predobro da bi bilo istino, uglavnom i jest

Fotografija vijesti

Jedna od najgorih grešaka koju možete napraviti pri kupnji jest samouvjereno misliti kako se prijevare događaju samo drugim ljudima i da znate prepoznati sve trgovačke trikove. Upravo su ljudi sa takvim stavom omiljene mete proračunatijih prevaranata. Ne budite dio crne statistike i zaštitite sebe i svoj novac pomoću ovih 7 jednostavnih savjeta.

Jeste li ikada čuli za ovu kompaniju?

Iako sama činjenica da vi osobno niste čuli za neku kompaniju ne mora nužno značiti da ćete biti prevareni poslujete li s njima, ali ukoliko nitko od vaših prijatelja i poznanika nikad nije čuo za neku tvrtku, to svakako treba upaliti lampice za uzbunu.

U današnje vrijeme tvrtka koja ne postoji na Internetu jednostavno ne se može ozbiljno baviti bilo kakvim poslom. Ukoliko ste istrošili svo vaše znanje o uspješnom guglanju a ni dalje ne nalazite baš nikakve informacije o tvrtki koja vas zanima, bile one pozitivne ili negativne, odustanite. Uspješno poslovanje uvijek ostavlja iza sebe dobre i zadovoljne kupce koji onda često javno preporučuju takvu tvrtku drugima.

Je li cijena (pretjerano) niska?

Ovo je jedna od najstarijih taktika kojima prevaranti mame naivne kupce. Ako nešto izgleda predobro da bi bilo istinito, u ogromnoj većini slučajeva to i jest. Oduprite se onom prvotnom nagonu da navalite na nešto samo zato što je iznimno povoljno i poslušajte onaj glas razuma koji vas uvjerava da na podsvjesnoj razini znate kako su takve ponude gotovo uvijek prijevara.

Inzistira li trgovac na plaćanju isključivo u gotovini?

U današnje vrijeme gotovo svi legitimni trgovci primaju kreditne kartice, a to pogotovo vrijedi za proizvode veće vrijednosti. Naravno, postoje neke iznimke (nitko ne očekuje od pekarskog štanda ili prodavača hot dogova da primaju kartice) ali one su uglavnom ograničene na posebne vrste obrta i poslova gdje trgovci tradicionalno prihvaćaju plaćanje gotovinom.

Obratite posebnu pažnju na trgovine koje prodaju skuplje stvari poput bijele tehnike, televizora ili čak automobila, a pritom inzistiraju samo na gotovini. Ukoliko vam trgovac ponudi da novac uplatite direktno na njegov bankovni račun, pobjegnite glavnom bez obzira. Ako nešto pođe po zlu, nemate nikakvu osnovu za osporavanje takve transakcije.

Traži li trgovac od vas osobne informacije preko e-maila?

Bez iznimke, niti jedan legitimni trgovac nikad od vas neće tražiti broj kreditne kartice ili vašu lozinku preko e-maila. Ukoliko to ipak napravi, gotovo je sigurno da vas želi prevariti. Nikada i ni pod kojim uvjetima ne dijelite svoje osobne informacije preko e-maila.

Nagovaraju li vas da odmah nešto kupite?

Taktika stvaranja velikog pritiska kupcu da što je prije moguće kupi neki proizvod također je iznimno česta u nepoštenih trgovaca. Iako taktika gdje vas trgovac uvjerava da je automobil koji vam se svidio zadnji na lageru i da ćete propustiti priliku života nije nelegitimna, može biti znak da poslujete sa tvrtkom koja ni malo ne mari za etičnost u poslovanju ili vam pokušava prodati proizvod s kojim nešto nije u redu. Ukoliko plaćate puno novaca za nešto imate svako pravo biti neodlučni i premišljati se koliko god vam je potrebno.

Nudi li vam se nešto besplatno?

Jedna od osnovnih postavki ekonomije (a cinici bi rekli i svega drugoga u životu) jest da ništa nije besplatno. Promotivne ponude i besplatni proizvodi također su dio legitimne poslovne taktike trgovaca, ali su istovremeno i način na koji prevaranti mame lakomislene u svoju mrežu. Budite oprezni i svakoj „besplatnoj" ponudi pristupite sa zdravom dozom sumnjičavosti.

Govori li vam trgovac da se ne brinite oko ugovora?

Ukoliko vam ništa ne upali unutarnji alarm, ovo svakako mora. „Sve ćemo riješiti, ništa ne brinite" je najstarija „fora" u svemiru kada su prevare u pitanju. Tražite pisani trag svake veće i važnije kupnje i ne zaboravite detaljno pročitati što potpisujete.

19.06.2011. 21:47:00
http://metro-portal.hr/7-stvari-na-koje-morate-pripaziti-prije-kupnje/60343/