Metro-portal.hr

objavljeno 10.07.2018. 11:01:00
SAVJETI :)

7 savjeta za zdravu i lijepu kosu

Niti najskuplji preprati, maske, balzami i serumi neće učiniti vašu kosu podatnom, ako radite ove pogreške

Samo malo više pažnje...
Samo malo više pažnje... (Arhiva)

Njega kose važna je tijekom cijele godine, no jednako tako je ključno što koristite i na koji način, jer niti najskuplji preprati, maske, balzami i serumi neće učiniti vašu kosu podatnom, ako radite ove pogreške.

Jedan prozvod za jednu namjenu - žene često misle da jedan proizvod ima isti učinak kao i drugi pa tako kupujemo balzame za kosu i očekujemo da jednako djeluje kao maska za kosu. Poanta balzama je da zagladi vrhove i da nisu 'rascvjetani', a uloga maske je da kosu nahrani iznutra.Upotreba balzama umjesto maske zapravo otežava kosu jer ju 'krcamo' s masnoćom koja djeluje samo na površini. 

Maska i balzam na mokru kosu - prije stavljanja balzama ili maske kosa mora biti već 'prosušena' odnosno ne smije biti u potpunosti mokra. Maske ne mogu prodrijeti kroz vodenu barijeru pa je stavljate uzalud. Kosu prije njege prosušite ručnikom i zamotajte ju na nekoliko minuta. 

Odgađanje šišanja - niti jedna maska, serum, balzam ili bilo koji drugi prouzvod za kosu ne može 'ozdraviti' kosu kao što to radi šišanje. Oštećena i mrtva kosa mora se ukloniti kako bi nastavila rasti zdrava. 

Pogrešni proizvodi - šampon koji birate mora ovisiti o nekoliko stvari, a ne samo tipu vlasi koje imati. Imajte na umu tip vlasišta, strukturu kose i vaš tip kože. Ako imate masno vlasište, nemojte kupovati agresivne šampone. Oni će imati suprotan učinak i isušiti vlasište zbog čega će se dodatno masititi. 

Prevelika očekivanja - marketinški trikovi služe kako bi nas privukli, ali to zaboravljamo pa vjerujemo svim obećanjima na etiketi. Ne, šampon za kosu neće 'nahraniti, obnoviti i poboljšati rast kose', on će jednostavno oprati vlasište i kosu. 

Zaštita od sunca - lice i tijelo uvijek štite od sunca, a nosite i sunčane naočale pa za kosu vrijedni jednako pravilo. Ultraljubičaste zrake oštećuju kosu i čine je slabom, lomljivom i suhom. Šešir ne štiti dovoljno pa je potrebno nanijeti sprej ili masku sa zaštitnim SPF faktorom.

Zaštita od topline - jedna od najčešćih pogrešaka je korištenje pegle ili fena za kosu bez termalne zaštite. Toplina djeluje na kosu kao i na kožu. Kada se opečete, koža je oštećena na površini i iznutra, a ista se stvar dogodi vlasima. Osim toga, za peglanje je potrebno nanijeti kremu za zaštitu jer sprej funkcionira samo za feniranje. 

10.07.2018. 11:01:00
http://metro-portal.hr/7-savjeta-za-zdravu-i-lijepu-kosu/113165/