Metro-portal.hr

objavljeno 15.12.2016. 15:01:00
ZAPAMTITE :)

7 savjeta za vlasnike pasa koji imaju višak kilograma

Prekomjerna tjelesna težina jedan je od faktora razvoja bolesti poput dijabetesa, bolesti srca te raznih bolesti lokomotornog sustava

Pazite da se pas ne prejeda
Pazite da se pas ne prejeda (Arhiva)

Pretilost odnosno prekomjerna tjelesna težina problem je s kojim se ne susreću samo ljudi. Naši četveronožni ljubimci, također, mogu imati višak kilograma. Većina vlasnika niti ne primijeti da im pas ima višak kilograma sve dok ga ne odvedu veterinaru. Prekomjerna tjelesna težina jedan je od faktora razvoja bolesti poput dijabetesa, bolesti srca te raznih bolesti lokomotornog sustava. U nastavku donosimo nekoliko savjeta vlasnicima kako postići i održavati idealnu tjelesnu težinu psa i tako ga učiniti zdravim i punim energije.

Na vrijeme uočite višak kilograma

Mnogo je lakše izbjeći nakupljanje neželjenih kilograma nego držati dijetu kada se oni već nakupe. Baš kao i vlasnici, njihovi četveronožni kućni ljubimci mogu dobiti koji kilogram viška ako im se naglo poveća unos kalorija. Mogli bismo reći da gotovo sva pravila vezana uz promjene tjelesne težine koja vrijede za ljude vrijede i za pse. Na tjelesnu težinu životinje utječu mnogi faktori poput brzine metabolizma, stupnja tjelesne aktivnosti, količine hrane u obroku, eventualni međuobroci i slično, pa na njih vlasnici trebaju obratiti pažnju. Praćenje tjelesne težine vašeg psa iznimno je važno jer se na taj način mogu spriječiti brojne bolesti povezane s pretilošću. Iz tog je razloga poželjno da i vlasnici i psi usvoje zdrave životne navike poput pravilne prehrane i redovitog vježbanja.

Odredite stupanj pretilosti

Općenito možemo reći da je pas pretio ako mu se ne vidi struk, ako se pod rukom ne mogu osjetiti rebra te ako se uz kralježnicu i na bazi repa nalaze naslage masnoće. Do 15% iznad idealne tjelesne težine smatra se da životinja ima prekomjernu tjelesnu težinu, što se može uspješno korigirati promjenom načina prehrane, a kod vitalnih i mlađih pasa postepenim povećavanjem fizičke aktivnosti. Ukoliko životinja prelazi svoju idealnu težinu za više od 15% smatra se da je životinja pretila i potrebno je provesti dijetni program. U tom slučaju posjetite veterinara koji će odrediti točan stupanj pretilosti i predložiti plan prehrane.

Prepoznajte uzroke nakupljanja suvišnih kilograma kod psa

Debljina kod pasa rezultat je nakupljanja masnog tkiva, što je najčešće posljedica prekomjernog uzimanja hrane i nedovoljne tjelesne aktivnosti. Neki psi skloniji su nakupljanju suvišnih kilograma od drugih. Tako su neke pasmine pasa ugroženije od drugih, na primjer zlatni retriveri, jazavčari, koker španijeli, labradori, rotvajleri, dok su neke druge pasmine poput hrtova manje sklone prekomjernoj tjelesnoj težini. Kritične skupine su i kastrirani mužjaci i sterilizirane ženke, koji zbog hormonalnih promjena imaju posebno povećan apetit. Bitno je naglasiti da eventualna pretilost životinja nakon ovih zahvata ovisi isključivo o vlasnicima jer se pravilnom prehranom može lako izbjeći. Tu spadaju i stariji psi koji imaju problema s kretanjem.

Spriječite razvoj bolesti uzrokovanih prekomjernom tjelesnom težinom psa

Mogućnost pojavljivanja brojnih bolesti se povećava s prekomjernom tjelesnom težinom. Pretili psi imaju veću mogućnost razviti neke od bolesti poput dijabetesa, moždanog udara, bolesti srčanog mišića te razne bolesti lokomotornog sustava. Najteža posljedica ipak je smanjena kvaliteta života i skraćen životni vijek psa.

Posavjetujte se s veterinarom

Prije početka dijetnog programa potrebno je posjetiti veterinara i napraviti kompletan klinički pregled, a nikako samostalno stavljati psa na dijetu. To je bitno kako bi se potvrdilo da pretilost nije hormonske prirode (npr. hipofunkcija štitnjače ili hiperfunkcija nadbubrežne žlijezde) odnosno da ne postoji neki medicinski razlog debljanja. Veterinar će utvrditi zdravstveno stanje vašeg psa i definirati program mršavljenja prilagođen isključivo njegovim potrebama.

Prilagodite prehranu psa njegovim novim potrebama

Tijekom dijetnog programa vaš pas uz postepeno povećanje tjelesne aktivnosti treba konzumirati manju količinu visokokvalitetne hrane. Purina je razvila Pro Plan OPTIWEIGHT, potpuno uravnoteženu gotovu hranu koja vašem psu pomaže kontrolirati unos kalorija istovremeno mu pružajući potrebnu količinu vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari.

Omogućite psu redovitu fizičku aktivnost

Uz dijetalnu prehranu dobro bi bilo pojačati i fizičku aktivnost psa. Naravno, treninzi bi se postepeno trebali intenzivirati, kako prevelikim fizičkim naporima ne biste ugrozili zdravlje vašeg psa. Započnite s laganim šetnjama u trajanju od sat vremena, a nakon nekog perioda produžujte taj vremenski interval. Obično se preporuča da odrasli pas ima barem 3 šetnje dnevno, od kojih je jedna u trajanju od 1,5 do 2 sata. Kad pas stekne određenu razinu kondicije, šetnje možete upotpuniti igrom s lopticom ili, još bolje, s ostalim psima.

Gubitak neželjenih kilograma kod pasa dug je i spor proces, koji, prije svega, zahtijeva strpljenje i disciplinu vlasnika. Ponekad je zaista teško odoljeti njihovim velikim očima koje nas molećivo gledaju kada sjedimo za stolom, no umjesto dodatnom hranom iskažite psu ljubav zajedničkom igrom i maženjem.

Piše: Petra Tomljenović, dr. vet. med.
15.12.2016. 15:01:00
http://metro-portal.hr/7-savjeta-za-vlasnike-pasa-koji-imaju-visak-kilograma/101932/