Metro-portal.hr

objavljeno 27.01.2018. 13:31:00
SAVJETI :)

7 razloga zašto vam kosa nije onakva kakvu želite

Ukoliko ste pod velikim stresom i prolazite teško razdoblje u životu, to će se pokazati na vašoj kosi

Kako imati kosu po svom ukusu?
Kako imati kosu po svom ukusu? (Arhiva)

Sedam razloga zbog kojih kosa može biti u lošem stanju ili pojačano opadati. 

1. Stalno je čvrsto svezana u rep ili pletenicu

Ako vam je kosa često stegnuta u rep ili pletenicu može doći do oštećenja korijena i dlake. Odrecite se repa na koji dan. Pustite kosu da diše i da se odmori.

2. Sušenje prevrućim zrakom

Ukoliko prečesto sušite kosu sušilom i pritom koristite prevrući zrak sasvim je sigurno da ćete ošteti i isušiti kosu, osobito ako to prakticirate svaki dan. Rješenje se krije u tome da podesite sušilo za kosu na nižu temperaturu i odmaknete ga od glave te da češće sušite kosu na zraku, prirodnim putem. Ako niste u mogućnosti to činiti, prije sušenja kosu pošpricajte srejem za zaštitu od vrućine.

3. Vaše mentalno stanje reflektira se na kosi

Ukoliko ste pod velikim stresom i prolazite teško razdoblje u životu, to će se pokazati na vašoj kosi. Uslijed stresa može početi jače opadati, sijediti ili postati beživotna. 

4. Traumatični događaj

"Bilo koja fizička ili psihološka trauma može izazvati iznenadno opadanje kose", kaže dermatologinja i stručnjakinja za presađivanje kose dr. Lisa Rhodes. Utješno je da će kosa ponovno narasti kada se oporavite. 

5. Poremećaj rada štitnjače

Ukoliko vam kosa pada u pramenovima, a stresa nije bilo ili je postala jako tanka i beživotna i to traje mjesecima, posjetite liječnika. Možda vašoj štitnjači treba pomoć.

6. Ono ste što jedete

Ukoliko nezdravo jedete i vaše tijelo nema dovoljno vitamina i minerala, pokazat će se na vašoj kosi. Manjak željeza, primjerice, uzrokuje opadanje kose. 

7. Lijekovi

Lijekovi poput onih za tlak, dijabetes, kolesterol ili pak kontracepcijske pilule utječu na stanje vaše kose i mogu izazvati pojačano opadanje. 

27.01.2018. 13:31:00
http://metro-portal.hr/7-razloga-zasto-vam-kosa-nije-onakva-kakvu-zelite/109951/