Metro-portal.hr

objavljeno 27.04.2016. 09:01:00
ISPROBAJTE

7 namirnica koje usporavaju starenje

Starenje je proces koji je, kažu, nemoguće izbjeći, ali se vrlo uspješno može usporiti, a kao i obično, tajna uspjeha nalazi se u tanjuru

Ostanite mladi uz zdravu prehranu
Ostanite mladi uz zdravu prehranu (Arhiva)

Priroda nam daje sve potrebno kako bismo usporili proces starenja i očuvali vitalnost, na nama je samo da pripazimo što imamo u tanjuru svakoga dana. Evo sedam namirnica koje najbolje pomažu:

Avokado - osim što dokazano štiti od raka dojke i prostate, odličan je izvor vitamina E koji daje elastičnost koži, upravo zato se od avokada radi ulje koje sadrže sve kreme za pomlađivanje.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje - jedna od najzdravijih masnoća koja snižava krvni tlak i smanjuje rizik od srčanih bolesti, a protuupalne karakteristike maslinovog ulja blagotvorne su za kožu. 

Plava riba - omega-3 masne kiseline snažno su koncentrirane u ribi poput lososa, tune i sardina, a ključne su u borbi protiv srčanih bolesti. Uz to, štite od upala kao i štetnog djelovanja sunca. Naročito je dobar losos koji sarži astaksantin, izuzetno snažan antioksidans. 

Sjemenke lana - stvarno čudesne sjemenke snižavaju razine šećera i lošeg kolesterola u krvi, a nakon tri mjeseca konzumiranja koža je hidrirana i glatka, bolje nego da ste bili kod estetskog kirurga.  

Šipak - nevjerojatan plod, bogat je fosforom, kalijem, kalcijem i željezom, a sadrži i vitamin B3 (niacin), te vitamine B1, B2, B6 i B5. Blagotvorno utječe na kardiovaskularni, koštani i živčani sustav, snižava krvni tlak, razinu lošeg kolesterola i umanjuje rizik za srčane bolesti. 

koru nara iskoristite kod stomačnih problema

Tamna čokolada - čokolada s visokim udjelom kakaa snižava krvni tlak, poboljšava funkcije i elastičnost arterija, a ima i odlično djelovanje na kožu. 

Zeleni čaj - opjevan u mnogim člancima, zeleni čaj je prepun antioksidansa koji vam mogu pomoći u borbi s dijabetesom i srčanim bolestima. 

27.04.2016. 09:01:00
http://metro-portal.hr/7-namirnica-koje-usporavaju-starenje/97794/