Metro-portal.hr

objavljeno 02.01.2020. 09:02:00
SAVJETI

7 biljaka za svaki ured

Kako si ne želimo stvoriti još jednu brigu, važno je odabrati vrste koje ne zahtjevaju puno održavanja

Maranta je sjajan odabir
Maranta je sjajan odabir (Arhiva)

Ured možete pretvoriti u ugodnu oazu koja će vas potaknuti na rad, a najbolji način za to je sobno bilje.

Kako si ne želimo stvoriti još jednu brigu, važno je odabrati vrste koje ne zahtjevaju puno održavanja, pa evo o kojim se biljkama radi:

Klorofit - prirodno raste u tropskim dijelovima Afrike, a kod nas je popularna sobna biljka. Listovi ove trajne biljke iz porodice ljiljanki su zelenkasti ili zelenobijeli i mogu narasti do 75 cm dužine. Otporan je, uspjeva u hladnim sobama i tolerira gotovo potpun izostanak sunca. Potrebno ga je zalijevati oko dva puta tjedno, zimi jednom ili rjeđe. 

Maranta (biljka koja se moli) - sa zalaskom sunca zaklapa svoje listove i podsjeća na ruke u molitvi. Ima oble listove koji su s gornje strane zeleni i prošarani bijelim ili ružičastim prugama, a s donje strane ljubičasti. Zahtjeva tople i vlažne prostorije i indirektnu svjetlost.

Marimo - nešto drugačiji izbor za ured su zelene 'čupave' kuglice marimo algi. Radi se o kolonijama slatkovodnih algi podrijetlom iz Japana. Zahtijevaju minimalnu količinu svjetlosti i podnose nisku temperaturu. Vodu u kojoj se nalaze potrebno je mijenjati svaka dva tjedna. 

Sabljica (svekrvin jezik) - zimzelena trajnica s oštrim, tamnozelenim listovima obrubljenim žutim prugama. Vrlo je jednostavna za održavanje, podnosi i izravno sunce i manjak svjetlosti te temperature između 12 i 30°C. Sabljicu je potrebno zaliti tek kada je zemlja u kojoj se nalazi potpuno suha na dodir. 

Spatifilum - ovu nezahtjevnu biljku NASA je proglasila kao jednog od najboljih pročišćivača zraka. Sama će pokazati kada je vrijeme za zalijevanje tako što će spustiti svoje listove. Smeta joj direktna svjetlost i jedna je od rijetkih biljaka koje cvatu pri uvjetima niske svjetlosti.  

Sukulenti - širok pojam koji obuhvaća biljke koje spremaju zalihe vode u zadebljane listove, stabljike ili korjenje. Nije im potrebna direktna svjetlost, ali ju mogu podnijeti. Zalijevaju se vrlo malo, svakih 14 dana, najbolje raspršivačem. 

Zamija (dragulj Zanzibara) - naraste do 1 metar visine, a listovi su joj sjajni, perasto posloženi. Važno je da nije izložena direktnom suncu i temperaturi manjoj od 15°C. Dovoljno ju je zalijevati jednom mjesečno, u zimskim mjesecima i rjeđe, kako ne bi počela trunuti od previše vlage

02.01.2020. 09:02:00
http://metro-portal.hr/7-biljaka-za-svaki-ured/122876/